Alleen naar school of zelf naar huis: ons advies voor ouders en kinderen

Je kinderen gaan voor het eerst alleen van school naar huis of naar naschoolse activiteiten. Ze zijn 10-12 jaar: tijd voor wat verantwoordelijkheid. Lees hoe je ze voorbereidt – en blijf zelf gerust dankzij slimme producten.
Daphné C.
09/08/2017 |

Alleen, te voet of per fiets, naar school, de sportclub, de jeugdbeweging … Een hele verandering voor je kind. En ook voor jou als ouder! Er zijn zoveel onvoorspelbare situaties. Om te durven loslaten, je kind zelfvertrouwen te geven en ook jezelf gerust te stellen, kun je het volgende doen …

1. Verken samen de route

Welke weg legt je kind af? Zorg dat je een zo veilig mogelijke route uitstippelt. Laat je kind bijvoorbeeld oversteken via een zebrapad, of nog beter, bij een verkeerslicht. Neemt je kind de fiets, ga dan na of er een route met fietspad is.

Heb je het traject eenmaal gepland, leg het dan een of twee keer met je kind af en wijs op de mogelijke gevaren op de verschillende plekken. Moet je kind het openbaar vervoer nemen? Leg ook dan het traject een keer samen af en wijs op herkenningspunten, zodat je kind bij de juiste halte(s) uitstapt.

Een paar dagen voor het avontuur begint, kun je je kind het traject alleen laten afleggen, waarbij je op een afstandje volgt. Zo kun je eventuele onvoorzichtigheden corrigeren voor de grote dag aanbreekt. Maak je kind duidelijk dat het nooit moet rennen, ook niet als het een beetje te laat is, want dan verslapt de aandacht.

2. Zorg voor zichtbaarheid

Voor de veiligheid is het van groot belang dat je zoon of dochter goed zichtbaar is op de weg. Kinderen worden gemakkelijk over het hoofd gezien, vooral als ze bijvoorbeeld achter een geparkeerde auto staan. Zorg dus voor opvallende kleding. Denk aan een veiligheidsvest, reflecterende stroken op de schooltas,…

3. Geef je kind een slim horloge: One2Track

Met het gps-horloge One2Track weet je op elk moment waar je kind is dankzij een app op je smartphone. Bij problemen kan je kind je ook opbellen: je kunt 2 telefoonnummers invoeren in de smartwatch. Om je te bellen hoeft je oogappel alleen maar op het pictogram te drukken dat permanent zichtbaar is op het horlogescherm.

Breng ook de plekken op de route in kaart waar je kind om hulp kan vragen: een winkel, een apotheek,… Spreek goed af met wie je kind wel en niet in gesprek mag gaan.

4. En eens ze thuis zijn?

Komt je kind aan in een leeg huis, zorg dan dat er een buur is bij wie het terecht kan in het geval van problemen. Ook kun je het huis uitrusten met een slimme bewakingscamera. De camera vertelt je bijvoorbeeld wie hoe laat thuis komt, of er klasgenootjes mee zijn gekomen en hoe laat die weer zijn vertrokken. De camera kan wel 16 gezichten herkennen! Kortom een bijzonder praktische camera voor wie kinderen heeft…