De luidspreker Google Home is voortaan in België beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Deze spraakassistent wil zijn plaats in ons dagelijks leven veroveren en ten dienste staan van het hele gezin. Wij hebben hem voor jou uitvoerig getest.

Het was even wachten voor Google Home neerstreek in België. Voordeel is wel dat de spraakassistent van Google van zijn beginnersfouten geleerd heeft en ondertussen verbeterd is. Google maakte zijn speaker immers slimmer en alerter dan ooit. Wij krijgen dus een meer mature versie en dat is alleen maar goed nieuws.

Wat is Google Home?

Google Home, de slimme luidspreker met spraakbesturing

Google Home is een slimme speaker met spraakbesturing. Hij is uitgerust met een luidspreker en 2 microfoons. En die worden geactiveerd zodra je “Oké Google” of “Zeg Google” zegt. Net als op je smartphone dus.

Hoe werkt Google Home?

Met wifi en dus zonder kabel die je met je modem of router moet verbinden. Het toestel reageert op een reeks commando’s, die voornamelijk in 3 types kunnen worden onderverdeeld:

> vragen die gesteld worden aan de geïntegreerde zoekmotor (opzoekingen op het internet, weerbericht, Wikipedia-info, …)

> het afspelen van audioprogramma’s afkomstig van streaming muziekdiensten (YouTube Music, TuneIn, Spotify, Deezer, …) en andere producenten van inhoud (radio’s, podcasts)

> communicatie met slimme producten, van de slimme thermostaat tot de Philips Hue-lampen en de Chromecast-sleutel (om een YouTube-filmpje af te spelen op de tv in de woonkamer bijvoorbeeld).

De Google Home-assistent kan ook proactief te werk gaan. Omdat hij aan je agenda gekoppeld is, kan hij je bijvoorbeeld waarschuwen wanneer het tijd is om naar een afspraak te vertrekken in functie van het verkeer onderweg.

Google Home, Google Home Mini, Google Home Max

Het gamma Google Home: Google Home, Google Home Mini en Google Home Max 

Het moet gezegd: de assistent van Google legde een bijna foutloos parcours af!

De luidspreker van Google bestaat in verschillende modellen: Google Home, Google Home Mini en Google Home Max. De 3 luidsprekers krijgen ook een spraakbesturing mee met de befaamde Google Assistant. Het verschil tussen de drie? De prijs en … de geluidskwaliteit voornamelijk.

Op zich is er namelijk geen enkel verschil tussen de software van de Google Home (149 €) en die van de Mini (59 €). Je kan hen dezelfde vragen stellen en ze gebruiken voor dezelfde functies. Enkel het geluidsniveau (vermogen, kwaliteit, volume, scherpte) en de gevoeligheid voor je stem verschillen. De kwaliteit van de Mini is veel beperkter (niks voor melomanen dus): een enkele luidspreker met een begrensd volume. Als je lange tijd naar de radio of je muziek wilt luisteren, is de Mini dus af te raden. De Google Home Max (399 €) is wat dat betreft wel het neusje van de zalm.

En wij, wij hebben de middenmoot uitgetest: de klassieke Google Home.

Google Home: de test

Google Home, de test

Het design

De Google Home is 14 cm hoog en heeft een diameter van minder dan 10 cm. Het is een vrij strak toestel dat in alle discretie in een modern interieur past. Het bovenste deel bestaat uit een aanraakoppervlak waarmee het systeem geactiveerd kan worden of waarmee je het geluidsvolume kan regelen.

De taal

Sinds midden juli 2018 kan je de assistent van Google aanspreken in het Nederlands en in het Frans. Let wel, de functies verschillen nog altijd van taal tot taal. Maar voor wat de muziek en de commando’s betreft, hebben we geen enkele foutmelding gekregen.

Wat kan je Google Home vragen?

We hebben Google Home een reeks vragen gesteld van op ongeveer 5 meter afstand in een omgeving gaande van 35 tot 50 dB. De stemontvangst is vrij goed, zelfs als je achteraan in de kamer staat. Bij veel geroezemoes moet je je vraag soms wel twee keer herhalen.

Wij hebben met succes de volgende commando’s uitgetest:

– Hoe lang doe ik erover om naar Antwerpen te gaan?
– Hoe warm wordt het dit weekend in Brussel?
– Welke afspraken staan er vandaag op mijn planning?
– Kan je melk en bioappelen toevoegen aan mijn boodschappenlijst?
– Kan je de playlist ‘Zomer 2018’ afspelen op Spotify? (daarna “Stop de muziek”)
– Ik zou graag hebben dat je de temperatuur thuis verlaagt tot 18 °C.
– Speel de reeks Maniac af op de tv via Netflix.
– Is er bij mij in de buurt een apotheek open?

En het moet gezegd, de assistent van Google legde een bijna foutloos parcours af. Hij antwoordde correct op al onze vragen. Wanneer de assistent van Google praat, is het echter wel moeilijk om hem te onderbreken. Hij begrijpt vaak je antwoord niet en stelt je de vraag opnieuw.

Muziek

Google Home speelt muziek af van streaming muziekdiensten met de nodige geluidskwaliteit

Bij het afspelen van muziek kan je rekenen op de nodige kwaliteit: de geluidsweergave is vrij aangenaam en warm. Het kwaliteitsniveau van de slimme luidspreker Sonos wordt niet geëvenaard (zelfs niet die van het model Play:1), maar toch is het verschil met het model Google Home Mini enorm.

Houd er daarom rekening mee dat het een spraakassistent is en geen volwaardige muziekspeaker. Is de geluidskwaliteit echt een struikelblok, ga dan liever voor een Sonos-luidspreker. Zeker omdat die de komende maanden de Amazon-assistent Alexa en kort daarna ook Google Assistant zal voorstellen in België.

Is de speaker echt slim?

De Google Assistant-software evolueert voortdurend, net als de browser Chrome of de Chromecast zeg maar. Zelf hoef je daar helemaal niets voor te doen. Hij verbetert zichzelf mettertijd zonder enige interventie. De upgrades gebeuren onzichtbaar, maar wel heel vaak. Google Home configureert zich via de applicatie Google Home die beschikbaar is op Android (uiteraard), maar ook op iPhone en iPad.

Google Home herkent vrij snel verschillende stemmen. Dat wil ook zeggen dat hij verschillende antwoorden kan geven in functie van de leden van je gezin! Ook met Alexa van Amazon kan dat. De HomePod van Apple daarentegen kost meer, maar is beperkt tot één stem (en is niet beschikbaar op Android). Nochtans is deze functie, hoe eenvoudig ze ook lijkt, heel erg handig. Zo kan de assistent naargelang van de stem van een bepaald gezinslid, de inhoud en de voorkeuren aanpassen van applicaties zoals Netflix.

Google Home vs Amazon Echo

Amazon Echo en zijn spraakassistent Alexa

Het ecosysteem van Google Assistant is groot, net zoals dat van Amazon Echo (die kan schermen met het feit dat hij pionier was op dit vlak). Hun functies liggen bovendien in dezelfde lijn, maar Google Home doet er toch een extra troef bovenop: hij is immers rechtstreeks gekoppeld aan je Google-account en -universum (Gmail, Agenda, Maps). Nadat je er mee vertrouwd bent geraakt, is het de bedoeling dat je je computer en tablet minder gaat gebruiken. Het is dus een soort van computer zonder scherm. Het vraagt echter tijd voor je je deze nieuwe reflexen volledig eigen hebt gemaakt. Het gebeurt ook dat je na verloop van tijd en tot je grote verbazing nieuwe functies ontdekt, soms zelfs zonder dat je het goed en wel beseft.

Google Home: ons verdict

De pluspunten van Google Home
– Het universum van Google en informatie steeds binnen stembereik
– Tal van functies die mettertijd evolueren
– De mogelijkheid om hem met meerdere personen te gebruiken

De minpunten van Google Home
– Een geluidskwaliteit die beter kon, maar toch aanvaardbaar is
– Wanneer de luidspreker praat, heeft hij het moeilijk om je te verstaan
– Je moet beschikken over een Google-account en de bijbehorende diensten om de functies ten volle te kunnen benutten (agenda, e-mail, Google Maps, zoekgeschiedenis)

Eindscore: 8/10

Prijs: 149 €

Facebook Comments