Wanneer hebben zonnepanelen het beste rendement? Waardoor kan het rendement verlagen en hoe kun je nagaan of je investering nog altijd rendabel is? Lees verder en we vertellen je alles!

Over zonnepanelen wordt van alles en nog wat beweerd. Zo wordt vaak gezegd dat ze ´s winters geen stroom produceren. In werkelijkheid is het plaatje genuanceerder. De opbrengst wordt bepaald door meerdere factoren (oriëntatie van het dak, schaduw …) – en daarbij speelt inderdaad ook het weer en het jaargetijde een rol. Die schommelingen in het rendement kun je voortaan in real-time nagaan …

1. De temperatuur heeft invloed op de productiviteit van zonnepanelen

Maar warmer is niet altijd beter! Warmte is geen doorslaggevende factor voor de productie van zonne-energie (lees hierover onze gids Hoe werkt een zonnepaneleninstallatie). Integendeel. Bij grote hitte (meer dan 30°C) kan de efficiëntie van fotovoltaïsche panelen achteruit gaan. Bij koude is dit niet het geval. Op een heldere winterdag kun je dus gemakkelijk evenveel elektriciteit produceren als op een zeer warme, bewolkte zomerdag.

boxx, de slimme thermostaat, houdt ook het rendement en de productie van je zonnepanelen in de gaten

Je kunt de productie gemakkelijk controleren dankzij boxx. Naast het beheer van het verbruik in je woning vertelt boxx je ook wat de productie van je zonnepanelen (in kWh) op dit moment is en wat dat je in euro´s oplevert. Je kunt die opbrengst ook vergelijken met andere dagen/maanden/jaren en met de geschatte opbrengst op basis van het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Zo zul je zien dat mei en juni de twee maanden met het beste rendement zijn: er is minder bewolking, het is minder warm dan in juli en augustus en de dagen worden langer.

2. Sneeuw: de grootste vijand van zonnepanelen

Sneeuw kan je zonnepanelen buiten werking stellen. Wanneer sneeuw de zonnepanelen bedekt, kunnen die het zonlicht niet meer opvangen. Gevolg: geen productie. Maar als je zonnepanelen onder de juiste hoek staan – dat wil zeggen tussen 35° en 45° – blijft de aanhechting van de sneeuw beperkt. Een deel van de zonnepanelen blijft vrij, waardoor warmteproductie optreedt en de rest van de sneeuw smelt.

Sneeuw op de zonnepanelen is nadelig voor het rendement

Valt er een keer een dik pak sneeuw, veeg de zonnepanelen dan schoon voordat zich er een ijslaag op vormt. Dit werkje kan gevaarlijk zijn. Neem hiervoor dus een professional in de arm.

Toch kan sneeuw ook een positief effect hebben op het rendement van een fotovoltaïsche installatie. Zolang er alleen rond de zonnepanelen sneeuw ligt (en niet erop), wordt het zonlicht door die sneeuw weerkaatst, waardoor de zonnepanelen meer licht opvangen! Dat kun je met boxx zelf nagaan … ☺

3. Hoe zit het met vuil en bladeren?

Stuifmeel, stof, zand, bladeren en zo verder zijn slecht voor de efficiëntie van zonnepanelen. Een onderzoek aan de Universiteit van Californië wees uit dat het verlies tot wel 7,4% kan oplopen … in Californië, tijdens een regenvrije periode van 145 dagen! Zoiets is in België ondenkbaar 😉 Nu kan de regen gelukkig wel de meeste vuiligheid van je zonnepanelen afspoelen.

De enige uitzondering: vogelpoep. Die moet met de hand worden verwijderd, want de uitwerpselen maken de fotovoltaïsche cellen ondoorzichtig, waardoor ze niet langer werken. En vogelpoep is meestal hardnekkiger dan regen …

Hoe het ook zij: wanneer je dankzij boxx vaststelt dat het rendement van de zonnepanelen is gedaald, probeer dan uit te vinden waar dat door komt, zodat je in elk seizoen kunt rekenen op een goed werkende installatie.

Ontdek ook wat de rentabiliteit van je zonnepanelen kan zijn, afhankelijk van je Gewest.

Facebook Comments