Een spraakassistent om je het leven makkelijk te maken

Het zijn stuk voor stuk spraakassistenten die reageren op je stem. Een commando volstaat om de slimme producten bij je thuis te bedienen of om je vragen te beantwoorden. Iets voor jou?
Daphné C.
30/11/2019 |

Wat is een spraakassistent?

Een spraakassistent is een softwareprogramma dat gebaseerd is op spraakherkenning. Hij kan vragen of verzoeken beantwoorden dankzij spraaksynthese. Als je hem dus iets vraagt met je stem, zal hij je ook antwoorden met een stem.

Een voorbeeld? Jij zegt: “Oké Google, Oscar and the Wolf beluisteren op Spotify.” En Google antwoordt je: “Ik start Oscar and the Wolf op Spotify.”

Er bestaan vandaag verschillende spraakassistenten: Google bij Google, Siri bij Apple, Alexa bij Amazon, Cortana bij Microsoft, … Meestal zijn deze spraakassistenten geïntegreerd in slimme luidsprekers zoals Google Nest, Amazon Echo of Apple HomePod.

Waarvoor dient een spraakassistent?

Om je tal van diensten te verlenen. Hoe? Dankzij de zoekmotor die geïntegreerd zit in deze vorm van artificiële intelligentie. Zo is Alexa de computerstem van Amazon Echo. Deze spraakassistent van Amazon kan online informatie opzoeken, de voordeur op slot doen, lampen aan- of uitdoen, het weerbericht geven, …

Tegen 2021 zullen 1,8 miljard mensen een spraakassistent gebruiken

De functies van Google Nest, de spraakassistent die we uitgetest hebben, liggen in dezelfde lijn. Dankzij zijn micro die altijd paraat staat zodra je de magische woorden “Oké Google” gebruikt en op basis van de gegevens die hij opslaat, kan hij je aanraden om vroeger te vertrekken als het druk is, je slimme thermostaat beheren, je herinneren aan je afspraak bij de dokter, een pizza bestellen, …

Kortom, een spraakassistent helpt je bij je dagdagelijkse taken, maar ook om je slimme woning te bedienen, muziek te beluisteren en hij vertelt je zelfs een mop als je hem daarom vraagt!

Wat vraag je aan een spraakassistent?

De commando’s die het meest gegeven worden aan een spraakassistent zijn de volgende:

Recepten: handig om tijdens het koken de verschillende stappen van het recept te laten voorlezen zonder te knoeien
– Het weer
– Het uur: hoe laat het is, de dienstregeling van de bus of de trein, de openingsuren van een restaurant of winkel
– De verlichting, verwarming, een elektrisch apparaat, … in- of uitschakelen
– Je muziek bedienen
– De verkeerssituatie en de files opvragen om naar een bepaalde bestemming te gaan
– Een timer of een chronometer activeren (jazeker, als je volgende keer een zachtgekookt eitje wilt …)
– Een Uber-taxi reserveren
– Je agenda beheren (Om hoe laat is mijn afspraak?)
Grappige dingen zoals “hoe zeg je ‘cactus’ in het Japans?”

Je zal zien, de mogelijkheden zijn quasi eindeloos.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de spraakassistenten?

De opmars van de artificiële intelligentie is nog maar net begonnen. De ontwikkelaars willen je in de toekomst nog meer de indruk geven dat je met een mens van vlees en bloed praat, die aan complexe discussies kan deelnemen, zelf oplossingen kan bedenken, kan reageren op onverwachte gebeurtenissen en zelfstandig kan denken.

Experts gaan ervan uit dat spraakassistenten de komende 5 jaar zullen uitgroeien tot de meest verspreide interactiemodus. Hoewel er in 2017 iets meer dan 700 miljoen mensen een spraakassistent gebruikten, zouden er dat volgens het bureau Tractica tegen 2021 maar liefst 1,8 miljard moeten zijn.

In België daarentegen zijn de spraakassistenten nog niet zo populair. De fabrikanten hebben dan ook hard gewerkt aan een versie in het Vlaams en in het Frans. Het model van Amazon spreekt bijvoorbeeld wel al Frans, maar nog geen Vlaams.  Tegen Google Nest kan je sinds 2018 in het Frans praten en sinds oktober 2019 ook in het Vlaams.