Uitgetest door Nathalie en Cédric: Sonos One, de slimme luidspreker

De Sonos One zou de ultieme slimme luidspreker zijn. Maar is online muziek luisteren met dit kleine slimme apparaat echt zo bijzonder? Is hij dan echt zo gebruiksvriendelijk? En wat met de geluidskwaliteit? We deden de test! Hier is onze review.
Daphné C.
26/11/2020 |

We vertrouwden de Sonos One toe aan Cédric en Nathalie. Die eerste is radiopresentator en een echte techneut, terwijl Nathalie wel van muziek houdt, maar met moeite 2 kabels met elkaar verbonden krijgt. 😉 Beiden hebben ze de slimme speaker uitgetest, en dit is hun verdict.

De Sonos One uitpakken

“Zelfs bij het uitpakken van de Sonos One, merk je dat het topkwaliteit is”, aldus Nathalie. “Om de luidspreker te beschermen, werd hij door de fabrikant verpakt in een witte beschermlaag om krassen te vermijden. ”

En dat kan Cédric alleen maar beamen: “Het product ziet er verzorgd uit, werd met de grootste precisie gebouwd en het design is zowel chic als discreet. Wij kregen de zwarte versie, maar hij bestaat ook in het wit. ”

De Sonos One aansluiten: kinderspel?

Stap 1: de speaker aansluiten. “Tot zover geen enkel probleem”, zegt Nathalie opgelucht. “Gewoon de kabel in het basisstation steken en dan de stekker insteken. Werkt de Sonos dan niet op een batterij? ”

“Nee, helaas geen interne batterij”, bevestigt Cédric. “Je kan de Sonos dus niet meenemen van de ene kamer naar de andere zonder de muziek uit te zetten. De enige oplossing is op meerdere plekken in huis speakers zetten en ze onderling met elkaar verbinden. Op die manier kan je muziek spelen in alle kamers van het huis of gewoon in een kamer. Je kan zelfs verschillende bronnen afspelen in elke kamer: radio in de badkamer en Spotify in de woonkamer bijvoorbeeld. ”

Let wel, de Sonos One aansluiten volstaat niet om hem te doen werken. Je moet hem ook configureren! “Ik vreesde dat het moeilijk zou zijn, maar dat was het gelukkig niet”, beaamt Nathalie. “Je moet gewoon de app downloaden op je smartphone, tablet of computer en vervolgens begeleidt de assistent je door elke stap. In enkele minuten tijd kon ik met mijn Sonos One aan de slag gaan. Ik heb zelfs mijn wificode niet moeten ingeven, want die had de software al gedetecteerd zonder mijn toestemming te vragen. Memo aan mezelf: mijn wifinetwerk beter beveiligen. ”

“Op oudere modellen moest je soms jongleren tussen de verschillende knoppen en instructies om apparaten te koppelen”, voegt Cédric toe. “Voor de One heeft Sonos die procedure gelukkig vereenvoudigd. Meer nog, je hebt enkel de mobiele app nodig. De speaker maakt ofwel verbinding via wifi, ofwel via een ethernetkabel die verbonden is met een modem/router. Ikzelf raad wifi aan zodat je de luidspreker discreet ergens kunt plaatsen met louter en alleen de voedingskabel. Is de wifiontvangst in de kamer niet optimaal, probeer dan een CPL of wifiversterker. ”

Meer dan 150 diensten om muziek te beluisteren

Hoewel de Sonos One dezelfde look en afmetingen heeft die sterk aan zijn voorganger Play 1 doen denken, is er een groot verschil aan de bovenkant, waar de fysieke knoppen vervangen werden door een aanraakzone. “Even swipen met je vinger volstaat om het volume te wijzigen, te pauzeren of af te spelen, naar het volgende nummer te gaan of de microfoon te deactiveren”, vertelt Nathalie enthousiast.

Een microfoon zeg je? “Sonos One integreert zowel de Amazon  Alexa-spraakassistent als de Google Assistant, want die maakt heel wat nieuwe functies mogelijk”, gaat Cédric verder. “Spraakcommando’s, koppeling met slimme producten (camera’s, thermostaten), … De Sonos One heeft echt alles wat je van een slimme luidspreker voor thuis kan wensen.”

“De onafhankelijkheid van Sonos ten opzichte van de reuzen van de sector is een van de grote troeven van het merk”, vindt Cédric. “Wat de streamingdiensten voor muziek betreft, is er geen verschil: je kan je muziek zowel beluisteren op Tindal, Spotify, Deezer TuneIn als YouTube Music of Apple Music. Tot slot worden er meer dan 150 diensten aangeboden om muziek – van je apparaten, een compatibele server of je favoriete online radiozenders – te streamen. Of zelfs de audioboeken van Amazon (Audible)! En dat allemaal vanuit dezelfde applicatie.”

Uitstekende geluidskwaliteit

En de geluidskwaliteit? “Ik moet toegeven dat ik versteld stond van het geluid dat uit dit kleine apparaatje komt. En als je er 2 aansluit, klinkt het zelfs beter dan een hifiketen!”, zegt Nathalie verrast.

“De lage tonen die de Sonos One produceert, zijn verbazingwekkend voor zijn grootte en ook de hoge tonen zijn haarscherp”, bevestigt de radio-expert. “Als je 2 speakers aansluit, geniet je tevens van een ongelooflijke sfeer- en stereoweergave. De One beschikt bovendien over TruePlay, waardoor de geluidsweergave wordt aangepast aan de kamer waarin de speaker zich bevindt. Wat je daarvoor moet doen? Gewoonweg 30 seconden rondlopen in de kamer met je smartphone waarop de app geïnstalleerd is. Ingenieus, eenvoudig en doeltreffend. Tenminste als je smartphone TruePlay ondersteunt. Die van mij was niet compatibel, maar die van Nathalie wel …” “Als je TruePlay gebruikt, zendt het apparaat een geluid uit dat lijkt op dat van een ruimteraket. Echt leuk!”, besluit Nathalie.

Het verdict over de Sonos One-luidspreker

Pluspunten
> Heel eenvoudig te configureren, zelfs zonder de handleiding
> Ondersteunt alle gangbare muziekdiensten
> 2 luidsprekers kunnen worden gecombineerd voor een nog immersiever stereogeluid
> Geluidskwaliteit

Minpunten
> De prijs van Sonos One ligt iets boven het gemiddelde (229 €)
> Je hebt een goed wifinetwerk nodig. Of je moet gebruikmaken van een netwerkuitbreider of een verbinding met kabel via RJ45
> Het is onmogelijk om een One-speaker te koppelen aan het vorige model Play1 om een stereofonische eenheid te creëren.

Score van Nathalie: 9/10
Score van Cédric: 8,5/10

Ook dit is Sonos …

Sonos One maakt deel uit van een hoogkwalitatief productgamma om nog meer te genieten van je geluidsinstallatie.

Ontdek het volledige Sonos-gamma op 50five.be, waaronder de nieuwe Sonos One Gen2 voor 229€.