Investeren in zonnepanelen voor hernieuwbare energie
Zonnepanelen installeren om zelf elektriciteit te produceren en je factuur te drukken. Dat is vaak onze voornaamste reden om te investeren in een zonnepaneleninstallatie. Maar doen we het ook niet voor de gezondheid van onze planeet?
Je twijfelt misschien, omdat er milieuvriendelijke handelingen bestaan die toch niet zo ecologisch blijken te zijn. Je vraagt je dan ook af of zonnepanelen echt duurzaam zijn, of ze vervuilend zijn of niet, of ze afval genereren, of ze de CO2-uitstoot echt verminderen. Kortom, of ze groene, hernieuwbare energie produceren die goed is voor het milieu.
Is de productie van zonnepanelen vervuilend?
Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, maar de meeste worden gemaakt met silicium en soms zeldzame metalen. Deze ontginnen en verwerken is vanuit ecologisch standpunt niet neutraal. Dankzij de innovatieve ontginnings- en verwerkingstechnieken van de voorbije jaren kon het energieverbruik en de impact op het milieu over de hele productieketen van zonnepanelen echter verkleind worden.
De “energieschuld” van de productie van zonnepanelen zou afhankelijk van de productieomstandigheden in 6 maanden tot 4 jaar vereffend zijn. Als je weet dat zonnepaneleninstallaties 25 jaar of zelfs langer meegaan, dan komt die compensatie zeker in orde ...
Laten we als voorbeeld de koolstofimpact van het productiepark van ENGIE nemen: 1.000 kWh elektriciteit geproduceerd door zonnepanelen bespaart 210 kg CO2.
Waarom is zonne-energie hernieuwbaar?
Omdat de grondstof - de zon - gratis, onuitputtelijk, niet-vervuilend (geen broeikasgassen, geen CO2-uitstoot) en overal ter wereld beschikbaar is. De geproduceerde groene elektriciteit is dus ook lokaal en draagt bij tot het streven naar CO2-neutraliteit.
Wat is de impact van zonnepanelen op het milieu?
Het dagelijkse en huishoudelijke gebruik van zonnepanelen is geenszins vervuilend. Hier ontdek je trouwens hoe zonnepanelen werken. Er komen geen schadelijke stoffen in de lucht of in de bodem terecht. Er is geen enkele CO2-uitstoot. De productie van fotovoltaïsche zonne-energie maakt geen lawaai. De installatie tot slot is omkeerbaar en vereist geen ingrijpende werken.
Zonnepanelen zijn recycleerbaar
De recyclage van zonnepanelen werd enorm op punt gesteld. Zo kunnen de meeste zonnepanelen vandaag voor 95 tot 99% gerecycleerd worden!
De sector heeft bovendien een Europese vereniging opgericht die gevestigd is in Brussel: PV Cycle. De tegenhanger van Bebat voor batterijen en Recupel voor elektrische huishoudtoestellen zeg maar. Meer dan 90% van de fabrikanten zijn lid en betalen een jaarlijkse bijdrage om de recyclage te financieren.
Hoe worden zonnepanelen gerecycleerd?
De verschillende onderdelen van het zonnepaneel worden met een thermische behandeling van elkaar gescheiden. Silicium, aluminium, koper, zilver en glas worden vervolgens naar gespecialiseerde recyclageparken gebracht. De halfgeleiders kunnen opnieuw worden gebruikt in nieuwe panelen.
Defecte of versleten zonnepanelen kunnen door particulieren of installateurs naar een van de inzamelpunten in België worden gebracht (er zijn er honderden op Europees niveau). PV Cycle staat in voor de inzameling en verwerking van de panelen.
Waarom investeren in zonnepanelen?
“Zonnepanelen installeren is een investering in de toekomst”, zegt Christophe. “We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen tegenover onze planeet. We kunnen onze natuurlijke hulpbronnen niet blijven uitputten en blijven vervuilen. In dat opzicht is zonnepanelen installeren een logische en verantwoorde beslissing.”
Overtuigd van de duurzaamheid van zonnepanelen? Er zijn verschillende manieren om de aankoop van je zonnepaneleninstallatie te financieren. We leggen je ook uit hoe je je offertes moet vergelijken.
Nog niet 100% overtuigd? Download dan onze gratis gids om alles te weten te komen over zonnepanelen bij je thuis.