Een thuisbatterij kopen is rendabel in Vlaanderen en in Brussel!

Nu een thuisbatterij installeren of nog wachten? Dat hangt ervan af! In Vlaanderen heb je er alle belang bij om te investeren in een batterij om aan je zonnepaneleninstallatie te koppelen, maar is dat in Brussel ook zo? Je leest er hier alles over.
Paul D.
27/01/2023 |

Sinds 4 of 5 jaar komen er steeds meer thuisbatterijen op de markt om de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren. Tot nog toe deinsden heel wat Belgen terug voor de prijs van deze investering die nochtans het zelfverbruik opdrijft tot 60% in plaats van 30% zonder batterij. Je kon de investering immers niet terugverdienen gedurende de levensduur van de batterij (+/- 10 jaar tot 15 jaar).

Maar dat is snel veranderd … Eerst in Vlaanderen, maar voortaan ook in Brussel. Vlaanderen was het eerste gewest waar alle eigenaars van een zonnepaneleninstallatie echt konden besparen met een batterij. Maar wat zonne-energie betreft, kan de situatie snel evolueren in de hoofdstad. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook Brusselse eigenaars van zonnepanelen de voordelen van een thuisbatterij meepikken. We zetten de redenen op een rijtje om te investeren in een thuisbatterij in beide gewesten …

In Vlaanderen

Je krijgt een premie voor je thuisbatterij en je zonnepanelen!

Vlaanderen kent geen premie meer toe voor een batterij, maar wel nog voor de aankoop van zonnepanelen. Je slaat dus twee vliegen in een klap! De premie voor zonnepanelen bedraagt maximum 750€ in 2023. Maar ook met deze premie wacht je beter niet te lang. Het bedrag van de steunmaatregel zal opnieuw verminderen in 2024 en nadien verdwijnen.

Je compenseert de teller die niet meer terugdraait

Op 14 januari 2021 gaf het Grondwettelijk Hof de VREG – de Vlaamse energieregulator – gelijk om voor eens en altijd een einde te stellen aan het systeem van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. En dat voor alle eigenaars van zonnepanelen, zowel oude als nieuwe. Voor iedereen met een digitale meter zal dus sowieso het nieuwe injectiesysteem gelden. De energiefactuur wordt berekend op basis van het werkelijke verbruik dat afgenomen wordt van het elektriciteitsnet.

Gevolg: hoe meer je van je zelfgeproduceerde elektriciteit verbruikt, hoe meer je bespaart. En net daarom kan de installatie van een thuisbatterij interessant zijn. Wat de ideale grootte van je thuisbatterij is, leggen we je met plezier uit. Je kan op die manier immers tot honderden euro’s per jaar mee besparen op je elektriciteitsfactuur.

We hebben het zelfs voor je uitgerekend: als je 5000 kWh/jaar verbruikt en je kiest voor een batterij van 5,8 kWh (ongeveer 5000€ na aftrek van de premie en omvormer inbegrepen) om op die manier een zelfverbruik te bereiken van 60% in plaats van 30%, bespaar je jaarlijks 400€ extra op je factuur!

Je bent klaar voor de komst van het capaciteitstarief

De VREG, heeft ook beslist om op 1 januari 2023 een capaciteitstarief in te voeren voor de kosten van de elektriciteitsnetwerken. Of je nu zonnepanelen hebt of niet.

Dat betekent dat de netwerkkosten enkel berekend werden op basis van het aantal verbruikte kWh per gebruiker. Met de komst van het capaciteitstarief maken ze slechts 20% uit van het distributietarief. De overige 80% zal afhangen van de gegenereerde verbruikspieken. Hoe hoger de pieken, hoe hoger de rekening. De bedoeling is om de Vlaamse verbruikers ertoe aan te zetten nieuwe gewoontes aan te nemen en hun verbruik meer te spreiden in de tijd. En dat is ook perfect mogelijk met een thuisbatterij. Je vermijdt op die manier een mogelijke verhoging van je factuur en je bespaart nog meer ...

In Brussel

Vanaf nu het injectieatief

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren er veranderingen op til wat zonne-energie betreft. Denk maar aan de invoering op 1 november 2021 van het valorisatiesysteem voor geïnjecteerde elektriciteit (het ‘injectietarief’) ter vervanging van het compensatiesysteem.

Omdat het injectietarief lager ligt dat het afnametarief, hangt het van je verbruiksprofiel af of dit systeem al dan niet rendabel is voor jou. Daarom heb je er ook alle belang bij om je zelfverbruik van elektriciteit te boosten door de energie die je zonnepanelen produceren, te verbruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt. Investeren in een thuisbatterij is een andere interessante oplossing: je kan er je geproduceerde elektriciteit die je niet onmiddellijk verbruikt, mee opslaan om ze vervolgens te gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen geen energie opwekken (’s avonds of ’s nachts bijvoorbeeld).

Je kan je batterij financieren dankzij je groenestroomcertificaten

Brusselaars hebben geluk, want ze kunnen nog als enigen rekenen op groenestroomcertificaten die ze kunnen verkopen, en dat gedurende 10 jaar! In Vlaanderen en in Wallonië is dat al lang verleden tijd …

Het aantal groenestroomcertificaten dat per MWh wordt toegekend, is 2,7 (voor installaties van minder dan 5 kWp) en 2,5 (voor installaties van meer dan 5 kWp) sinds 1 januari 2022. De waarde van een groenestroomcertificaat bedraagt ongeveer 85€. Voor een gemiddelde installatie met 14 zonnepanelen om een verbruik van 5000 kWh te dekken, komt dat neer op zo’n 790€ per jaar. Op 10 jaar tijd is de rekening snel gemaakt: bijna 7900€! Een bedrag dat ruimschoots volstaat om te investeren in een thuisbatterij …

Tel daar de besparingen op je elektriciteit bij op en je komt uit op een terugverdientijd van ongeveer 4 jaar.

Kortom, investeren in een thuisbatterij heeft meer voor- dan nadelen in Vlaanderen en in Brussel. Overtuigd? Lees voor je de knoop doorhakt nog deze 5 criteria door voor wie een thuisbatterij wil kopen, bekijk onze vergelijking van 3 batterijen en doorblader onze volledige, gratis gids over thuisbatterijen.