Een thuisbatterij kopen is rendabel in Vlaanderen!

Nu een thuisbatterij installeren of wachten? Woon je in Vlaanderen en heb je al zonnepanelen of wil je er binnenkort installeren, dan is een investering in een thuisbatterij de moeite waard. Lees hier waarom.

24/11/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Sinds 4 of 5 jaar komen er steeds meer thuisbatterijen op de markt om de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren. Tot nog toe deinsden heel wat Belgen terug voor de prijs van deze investering die nochtans het zelfverbruik opdrijft tot 80% in plaats van 30% zonder batterij. Je kon de investering immers niet terugverdienen gedurende de levensduur van de batterij (+/- 10 jaar).

Maar dat kan snel veranderen, zeker in Vlaanderen. Vlaanderen is vandaag namelijk het enige gewest waar nieuwe en huidige eigenaars van zonnepanelen kunnen besparen dankzij een thuisbatterij. En dat om meerdere redenen ...

Je krijgt een premie voor je thuisbatterij en je zonnepanelen!

Vlaanderen kent een premie toe voor de aankoop van een thuisbatterij. Die premie was er oorspronkelijk tot eind 2021, maar werd verlengd tot 31 december 2024. Op 1 april 2021 zal de premie stijgen (300 €/kWh) en dat tot 31 december 2021. Daarna wordt het bedrag elk jaar verlaagd tot in 2024. Van 1 april tot 31 december 2021 kun je tot 2550 € en 40% van de factuur krijgen. Mooi meegenomen, zeker als je weet dat de aankoopprijs tussen 4000€ en 10 000€ ligt. Vanaf 2022 zal het maximumbedrag van de premie nog 1725€ bedragen, daarna 1150€ in 2023 en 575€ in 2024. Je wacht dus beter niet te lang met de indiening van je aanvraag.

Goed om weten: het kan soms een tijdje duren om sommige bewijsstukken die nodig zijn voor de aanvraag van de premie te pakken te krijgen. Houd daar dus rekening mee.

Ook voor zonnepanelen kent Vlaanderen een premie toe sinds 1 januari 2021. Je slaat dus twee vliegen in een klap! De premie voor zonnepanelen bedraagt maximum 1500 €. Maar ook met deze premie wacht je beter niet te lang. Het bedrag van de steunmaatregel zal namelijk ook jaarlijks verminderd worden met ongeveer 25% vanaf 2022.

In totaal kan je dankzij deze 2 premies dus bijna 4000€ besparen, waardoor je je thuisbatterij en zonnepanelen sneller terugverdiend hebt.

Je compenseert de teller die niet meer terugdraait

Op 14 januari 2021 gaf het Grondwettelijk Hof de VREG – de Vlaamse energieregulator – gelijk om voor eens en altijd een einde te stellen aan het systeem van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. En dat voor alle eigenaars van zonnepanelen, zowel oude als nieuwe. Voor iedereen zal dus sowieso het nieuwe tariefsysteem gelden. De energiefactuur wordt berekend op basis van het werkelijke verbruik dat afgenomen wordt van het elektriciteitsnet.

Gevolg: hoe meer je van je zelfgeproduceerde elektriciteit verbruikt, hoe meer je bespaart. En net daarom kan de installatie van een thuisbatterij interessant zijn. Wat de ideale grootte van je thuisbatterij is, leggen we je met plezier uit. Je kan op die manier immers tot honderden euro’s per jaar mee besparen op je elektriciteitsfactuur.

We hebben het zelfs voor je uitgerekend: als je 4000 kWh/jaar verbruikt en je kiest voor een batterij van 5,8 kWh (2440€ na aftrek van de premie vanaf 1 april 2021 en hybride omvormer inbegrepen) om op die manier een zelfverbruik te bereiken van 60% in plaats van 30%, bespaar je jaarlijks 700€ in plaats van 430€ zonder batterij!

Je bent klaar voor de komst van het capaciteitstarief in 2022

De VREG, heeft ook beslist om op 1 januari 2022 een capaciteitstarief in te voeren voor de kosten van de elektriciteitsnetwerken. Of je nu zonnepanelen hebt of niet.

Dat betekent dat de netwerkkosten tot 31/12/2021 enkel berekend worden op basis van het aantal verbruikte kWh per gebruiker. In 2022 maken ze slechts 20% uit van het distributietarief. De overige 80% zal afhangen van de gegenereerde verbruikspieken. Hoe hoger de pieken, hoe hoger de rekening. De bedoeling is om de Vlaamse verbruikers ertoe aan te zetten nieuwe gewoontes aan te nemen en hun verbruik meer te spreiden in de tijd. En dat is ook perfect mogelijk met een thuisbatterij. Je vermijdt op die manier een mogelijke verhoging van je factuur en je bespaart nog meer ...

Kortom, investeren in een thuisbatterij heeft meer voor- dan nadelen in Vlaanderen. Overtuigd? Lees voor je de knoop doorhakt nog deze 5 criteria door voor wie een thuisbatterij wil kopen, bekijk onze vergelijking van 3 batterijen en doorblader onze volledige, gratis gids over thuisbatterijen.