4 oplossingen voor een intelligente stad

De ‘intelligente stad’ of in het Engels ‘smart city’ lijkt wel hét antwoord te zijn op de uitdagingen die de toekomst ons brengt. Zeker als het gaat om leefmilieu, energie en mobiliteit.

21/02/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Niet alleen steden, maar ook bedrijven kunnen vandaag al tal van oplossingen invoeren. ENGIE biedt verschillende oplossingen aan de mandatarissen van gemeenten, provincies, intercommunales en andere openbare instellingen.

Intelligentere steden waar het aangenamer is om te leven en waar we weer vrij kunnen ademen. Gebouwen met innovatieve energie-oplossingen die veilig en doeltreffend werken. Het doel van de ‘smart city’ is steden te helpen met het vinden van oplossingen voor de grote problemen in onze samenleving. De tijd van alleen maar dromen is voorbij. Vandaag moeten we ook echt de handen uit de mouwen steken. Maar hoe dan precies?

1. Het Energieprestatiecontract

Een stevige energiebesparing voor gebouwen

Heel wat gebouwen in de stad verbruiken te veel energie. Om een stad intelligent te maken op het vlak van energie, is het dus essentieel om daar iets aan te doen. Het Energieprestatiecontract (of kortweg EPC) kan daar een oplossing voor bieden.

Wat is een EPC?

Een EPC is een contract op lange termijn waarbij maatregelen op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie worden opgelijst en ingevoerd (isolatie, zonnepanelen, vervanging van de verwarmingsketel of ramen, energieopvolging, enz.). Zo'n EPC biedt bovendien een contractuele garantie: de geplande energiebesparingen worden gerealiseerd en behouden voor de hele duur van het contract. En die besparingen kunnen gaan van 12% tot 53%!

Geel trekt de kaart van het EPC

Sinds 1 januari 2019 koos de Kempense stad Geel voor een EPC van 12 jaar voor 10 openbare gebouwen. Met dit contract zal de stad 45% besparen op elektriciteit en 18% op aardgas, goed voor 320 ton CO2. Uit de analyse kon worden bepaald welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd. Die werken omvatten onder meer de installatie van twee warmtekrachtkoppelingseenheden, isolatie, de installatie van ledlampen, zonnepanelen op zeven gebouwen en regelsystemen.

Deze gemeenten, scholen, ziekenhuizen en zwembaden kozen voor een EPC!

2. Intelligente verlichting

Meer comfort en veiligheid

Verlichting is een belangrijk aandachtspunt om de energie-uitgaven efficiënt en intelligent terug te dringen.

Wat is intelligente verlichting?

De vervanging van de oude installatie door ledlampen is een eerste stap in een intelligent relightingproject. Maar we kunnen nog een stap verder gaan. Denk bijvoorbeeld aan smart technologieën zoals bewegingssensoren of de aanpassing van de intensiteit van de lichtpunten naargelang van het uur, het type weggebruiker of het weer en het omgevingslicht.

Magische leds in Waver

In de wijk VillagExpo in Waver werden de oude verlichtingspalen (125 W) vervangen door intelligente ledverlichting (36 W) die de gebruiker op de weg kan identificeren. Een voetganger, fietser, motorrijder of wagen? De eerste lamp detecteert de weggebruiker en past de nodige lichtsterkte aan. Daarna wordt een signaal verstuurd van paal naar paal, zodat de weggebruiker wordt gevolgd door een soort lichtbubbel. Het licht dimt ook geleidelijk zodra de weggebruiker er voorbij is en dooft uiteindelijk ook automatisch. In totaal werden 282 intelligente lichtpunten geplaatst: goed voor een energiebesparing van 86%! De investering wordt afgeschreven op acht jaar.

3. Infrastructuur voor elektrische wagens

Tankstations op zonne-energie

In België rijden meer dan 10.000 elektrische wagens. Om die wagens op te laden, hebben we zo´n 3.000 openbare laadpalen. En dat aantal neemt voortdurend toe. Ook steden, gemeenten en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen aan die evolutie op het vlak van mobiliteit. Door netwerken van laadpunten uit te bouwen, bijvoorbeeld.

Meer dan laadpalen alleen …

Naast de klassieke laadpalen zijn er tegenwoordig ook ‘smart charging’-oplossingen (die laden de batterij voor 80% op in 30 minuten). Die oplossingen kunnen perfect worden geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem. Op het vlak van laadoplossingen is dat echter nog lang niet alles. Vandaag bestaan er bijvoorbeeld ook ’tankstations op zonne-energie’ voor elektrische wagens. Een nieuwe stap op weg naar de mobiliteit van de toekomst voor intelligente steden.

Eerste Solar Fast Charging Station in Vilvoorde

Dit tankstation op zonne-energie ziet eruit als een carport waarvan het dak bestaat uit zonnepanelen. Grote graafwerken zijn niet nodig: op eender welk parkeerterrein kan gemakkelijk en snel een Solar Fast Charging Station worden geïnstalleerd. De snelle laadinfrastructuur is volledig geïntegreerd in de carport, die plaats biedt voor twee wagens tegelijk. Deze oplossing kan worden aangekocht of geleased.

4. Facility management

Een brede waaier van intelligente diensten

Via ons aanbod Geïntegreerd Facility Management voor toekomstige smart cities staan we in voor het goed functioneren en de energieperformantie van technische installaties, zorgen we voor slimme en milieuvriendelijke gebouwen en voor de veiligheid en het comfort van de mensen die erin werken.

Energie-efficiëntie, hard services en soft services

Facility management is een manier om steden en gebouwen intelligenter te helpen maken. Bijvoorbeeld door innovatieve oplossingen voor energiemonitoring te implementeren zoals OptimiZ. Of via het onderhoud van technische installaties, de oprichting van datacenters of een beter afval- en vlootbeheer. Of wat dacht u van een all-inoplossing voor zonne-energie, van ontwerp, bouw en onderhoud tot exploitatie en administratie? Facility management uitbesteden, levert steden of bedrijven doorgaans een besparing van 15 tot 20% op.

Knokke-Heist, intelligent en avant-gardistisch

Sinds 2016 is Knokke een slimmere gemeente. Met behulp van een zestigtal sensoren verspreid over de hele gemeente, kan Knokke-Heist voortaan het verkeer beter in kaart brengen, de vuilnisophaling optimaliseren, de geluids- en luchtkwaliteit en de waterstanden in de kustgemeente monitoren. Tien sensoren zorgen voor extra beveiliging van de toegang tot de technische ruimtes van de gemeente, zoals de watertoren, stockageruimtes, strandcabines van redders, enz.

Elektriciteit van Luikse universiteit geproduceerd op de parking

Op de parkings van de campus van de Universiteit van Luik werden meer dan 1.750 zonnepanelen op carports geïnstalleerd. De gebouwen van de universiteit waren niet geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. De carports waren echter ideaal en leveren nu een jaarlijkse elektriciteitsproductie op waar maar liefst 100 gezinnen mee verder zouden kunnen. De ruimte op de parkings benutten om energiebehoeften te kunnen inlossen, is een intelligente manier om de parkings te optimaliseren. Ook op de vroegmarkt van Brussel, Mabru, vormen binnenkort 8.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 12.000 m² het dak van een carport voor vrachtwagens – een primeur voor ons land .

Het begrip ‘smart’ biedt dus heel wat nieuwe mogelijkheden. Zowel de overheid en de bedrijven als de academische wereld en de burgers kunnen vandaag al samen bouwen aan de intelligente stad van morgen.

Wilt u meer informatie over onze oplossingen? Bekijk dan zeker onze brochure ‘ENGIE, partner van steden en gemeenten – Samen bouwen aan de stad van morgen’.