4 pistes om de bouw of renovatie van een complex gebouw tot een goed einde te brengen!

Een complex gebouw bouwen of renoveren kan een hele uitdaging zijn.

03/07/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency
Bij de realisatie van grote projecten zijn er verschillende manieren om de integratie te vergemakkelijken en de energieprestaties van uw gebouw te garanderen. Hieronder zetten we ze voor u op een rijtje.

Geïntegreerd en end-to-end beheer via de DBFM-methode

Voor het beheer van een complex project biedt ENGIE zijn klanten de DBFM-methode (Design, Build, Finance, Maintenance). Deze methode brengt de verschillende disciplines bij elkaar die nodig zijn om een bouwproject met externe partners uit te voeren. Alle verantwoordelijkheden worden gedelegeerd aan de verschillende partijen die bij het project betrokken zijn, met het doel dat iedereen in zijn specialisatie zijn toegevoegde waarde kan creëren.

Een energieprestatiecontract (EPC)

Het opstellen van een energieprestatiecontract kan een meesterzet zijn om de energiefactuur van de meest complexe gebouwen op lange termijn te verminderen. ENGIE verbindt zich er als ESCO (Energy Service Company) toe om het energieverbruik te verminderen door middel van energiebesparende maatregelen (met of zonder renovatiewerken), inclusief het onderhoud en de exploitatie van de installaties.

De aanstelling van een coördinator zorgt voor samenhang en samenwerking tussen de verschillende technische teams. Ze worden dus aangemoedigd om dagelijks te communiceren, zowel tijdens de studiefase als tijdens de uitvoeringsfase.

Samen efficiënt werken in dezelfde applicaties

Applicaties specifiek ontworpen voor de BIM (Building Information Modelling)-technologie vergemakkelijken het ontwerp van complexe gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de REVIT®-software. Door verschillende technieken (architectuur, bouwtechniek, MEP en constructie) in één tool op te nemen is er synergie tussen de verschillende actoren die bij het ontwerp betrokken zijn. Het werk wordt gecoördineerd en de plannen van de verschillende technieken worden ter plaatse gebruikt. Uit dit gemeenschappelijke ontwerp kunnen de teams incompatibiliteiten of overlappingen identificeren. En alles wordt gecontroleerd voordat het ter plaatse is.

Daarnaast zorgt de aanstelling van een coördinator, zoals het geval was bij het project van AZ Sint Maarten, voor samenhang en samenwerking tussen de verschillende technische teams. De teams worden aangemoedigd om dagelijks te overleggen en samen te werken, zowel tijdens de studiefase als tijdens de uitvoeringsfase.

Optimaliseer alle ruimtes, ook uw parking!

Ten slotte beschikken grote gebouwen vaak over een grote parkeerplaats, een ruimte die ze verder kunnen optimaliseren dankzij zonnecarports en middelgrote windmolens. Dankzij deze twee oplossingen kunt u uw eigen energie produceren en uw energie-efficiëntie garanderen. Ze werken dag en nacht en kunnen uw laadstations voor elektrische voertuigen van groene energie voorzien.

Een complex gebouw zoals een ziekenhuis moet 24/7 operationeel zijn. ENGIE en zijn dochterondernemingen ENGIE Cofely, ENGIE Fabricom, ENGIE Axima, ENGIE en Tractebel combineren hun capaciteiten om een complete oplossing te bieden op basis van drie prioriteiten: veiligheid, comfort en energie-efficiëntie.

Het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen is een goed voorbeeld van het succes van deze samenwerking tussen de verschillende ENGIE-entiteiten.