4 ‘slimme’ manieren om complexe gebouwen te bouwen of te renoveren

Gebouwen uitrusten met innovatieve energieoplossingen om hun efficiëntie en veiligheid te vergroten, is een van de doelstellingen van een slimme stad.

21/02/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Maar de bouw of renovatie van een complex gebouw kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig bestaan er oplossingen.

Hoe kunnen onze steden uitgroeien tot slimme steden? Door de bouw en renovatie van energie-efficiënte gebouwen. Er zijn verschillende manieren en oplossingen die steden, gemeentes en bedrijven kunnen helpen om deze projecten van formaat concreet vorm te geven:

  • de DBFM-methode
  • het energieprestatiecontract (EPC)
  • de doorstroming en het delen van werkmiddelen
  • de geoptimaliseerde parking

Geïntegreerd en end-to-end beheer via de DBFM-methode

Voor het beheer van een complex project biedt ENGIE zijn klanten de DBFM-methode (Design, Build, Finance, Maintenance). Deze methode verenigt de verschillende disciplines die nodig zijn om een bouwproject met externe partners uit te voeren. Alle verantwoordelijkheden worden gedelegeerd aan de verschillende partijen die bij het project betrokken zijn, met het oog op het creëren van toegevoegde waarde.

Het project is gericht op duurzaamheid en kwaliteit, met een resultaatverplichting op lange termijn. Alle werken worden uitgevoerd in ruil voor een vaste jaarlijkse bijdrage. ENGIE Cofely en haar partners zijn een dergelijk project onder andere aangegaan met de politie van Antwerpen voor haar nieuwe hoofdgebouw van 78 000 m². Het nieuwe gebouw zal een technisch hoogstandje zijn en zal volledig voorzien zijn van de modernste veiligheidstechnologieën. Verschillende entiteiten van ENGIE (ENGIE Fabricom, ENGIE Axima) zullen meewerken aan de implementatie van tal van infrastructuren en technologieën. ENGIE Cofely zal gedurende 25 jaar het onderhoud op zich nemen.

Het opstellen van een energieprestatiecontract

Het opstellen van een energieprestatiecontract (EPC) kan een meesterzet zijn om de energiefactuur van de meest complexe gebouwen op lange termijn te verminderen. ENGIE verbindt zich er als ESCO (Energy Service Company) toe om het energieverbruik te verminderen door middel van energiebesparende maatregelen (met of zonder renovatiewerken), inclusief het onderhoud en de exploitatie van de installaties.

De aanstelling van een coördinator zorgt voor samenhang en samenwerking tussen de verschillende technische teams. Op die manier worden ze immers aangemoedigd om dagelijks te communiceren, zowel tijdens de studiefase als tijdens de uitvoeringsfase.

Onlangs nog sloot de stad Geel een EPC met ENGIE voor 10 van haar openbare gebouwen. Geel wil zo 45% besparen op haar elektriciteitsverbruik en 18% op haar aardgasverbruik. Ook 27 Luikse scholen hebben een EPC ondertekend, net als het Openbaar psychiatrisch zorgcentrum van Rekem.

Doorstroming en het delen van werkmiddelen

Applicaties, zoals de REVIT®-software, die specifiek ontworpen zijn voor de BIM-technologie, vergemakkelijken het ontwerp van complexe gebouwen. Door verschillende technieken (architectuur, bouwtechniek, MEP en constructie) in één tool op te nemen, is er synergie tussen de verschillende actoren die bij het ontwerp betrokken zijn. Het werk wordt gecoördineerd en de plannen van de verschillende technieken worden ter plaatse gebruikt. Uit dat gemeenschappelijke ontwerp kunnen de teams incompatibiliteiten of overlappingen identificeren. En alles wordt gecontroleerd voor er naar de werf wordt gegaan.

Daarnaast zorgt de aanstelling van een coördinator, zoals het geval was bij het project van AZ Sint-Maarten, voor samenhang en samenwerking tussen de verschillende technische teams. De teams worden op die manier aangemoedigd om dagelijks te overleggen en samen te werken, zowel tijdens de studiefase als tijdens de uitvoeringsfase.

De optimalisering van de parking

Ten slotte beschikken complexe gebouwen vaak over een grote parking, een ruimte die ze kunnen benutten om zonnecarports en middelgrote windmolens te installeren. Dankzij deze twee oplossingen kunt u uw eigen energie produceren en uw energie-efficiëntie garanderen. Onmisbaar dus, in de slimme stad. Deze windmolens werken dag en nacht en kunnen perfect aan uw laadstations voor elektrische voertuigen worden gekoppeld.

Zo werden er zonnecarports geïnstalleerd aan de universiteit van Luik, alsook bij Mabru, de Brusselse vroegmarkt.

Dat alles maakt ook deel uit van wat we geïntegreerd facility management noemen. Facility management helpt om steden en gebouwen slimmer te maken en er tegelijkertijd ook zorg voor te dragen.

Een complex gebouw moet 24/7 operationeel zijn. ENGIE en haar dochterondernemingen ENGIE Cofely, ENGIE Fabricom, ENGIE Axima, ENGIE en Tractebel bundelen hun krachten om een volledige oplossing te bieden gebaseerd op drie prioriteiten: veiligheid, comfort en energie-efficiëntie. Ontdek ook onze facility management-diensten.