AZ Delta: 4 sleutelelementen voor de bouw van een ziekenhuis

Als multitechnische specialist onder andere in klimatisatie, luchtfiltratie, cleanroomtechnologie en sanitair voor ziekenhuizen en woonzorgcentra plaatste ENGIE Solutions in AZ Delta een eigentijds en rendabel totaalpakket HVAC- en sanitaire oplossingen.

19/06/2020 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Steriliteit, temperatuur, vochtigheidsgraad, drukhiërarchie

Een performant ventilatiesysteem is van cruciaal belang in een eigentijds ziekenhuis met hoge comforteisen. In het nieuwe ziekenhuisgedeelte installeerde ENGIE gestuurde koelplafonds voor stille, tochtvrije en energiezuinige klimaatregeling. Maar pas op intensieve zorgen en in het operatiekwartier wordt de knowhow van ENGIE Solutions in HVAC/sanitair voor zorginfrastructuur
écht duidelijk. “Op IZ installeerden we drukbewaking en luchtfiltering door antibacteriële HEPA-filters.
Kamers met onderdruk zijn nodig voor patiënten die een besmettingsgevaar vormen, overdruk is nodig voor patiënten die gevoelig zijn voor besmetting. De 18 operatie- en 4 CATH-labzalen worden volledig beheerd op het vlak van luchtsteriliteit en optimale
klimaatomstandigheden voor de dienstdoende chirurgen.”

Monitoring op afstand, dubbele back-up

“We monitoren bovendien alle parameters als steriliteit, temperatuur, luchtvochtigheid en druk mee vanop afstand voor een optimale veiligheid”, Philippe Hellemans, Department Manager van ENGIE Solutions.

Als allround HVAC-designer voor de zorgsector installeerde ENGIE ook een gebouwbeheersysteem met monitoring op afstand van de technische installaties. “Stemmen de gevraagde waarden aan warmte, koeling of vochtigheidsgraad overeen met wat er geproduceerd wordt? Staan er toestellen in storing of zijn ze toe aan onderhoud? Via onze monitoring kunnen de onderhoudsploegen gericht worden aangestuurd. De monitoring wordt beheerd vanop de ziekenhuiscampus in Rumbeke zelf met een back-up vanop afstand door ENGIE Solutions.”

BEO-veld en wkk geïntegreerd

AZ Delta draait deels op een duurzame geothermische energiebron, nl. een bestaand BEO-veld. Enerzijds gekoppeld aan een warmtepomp voor lagetemperatuurverwarming en anderzijds aan een warmtewisselaar voor free cooling, beide door ENGIE
uitgevoerd. Naast de duurzame energie uit het BEO-veld is er ook WKK-koppeling met 2 gasmotoren, eveneens gekoppeld aan de lagetemperatuurverwarming.

Duurzaamheid en maximaal rendement

“Innovatieve oplossingen met een terugverdieneffect moeten ook passen in het budget van een bouwproject”, benadrukt Philippe. “We hebben warmterecuperatie op de koelmachines voorgesteld. Koelmachines geven warmte als restproduct en daar kan je veel energie op besparen. Erg nuttig voor ziekenhuizen met hun grote warmtevraag, maar hier niet haalbaar. Toch kunnen wij ook voor beperkte budgetten oplossingen bieden voor rendabele en zuinige installaties mét zero CO2-uitstoot.”