CHR Verviers: nieuwe koelinstallatie stoot 10 ton minder CO2 uit

ENGIE Solutions installeerde een nieuwe koelunit bij CHR Verviers. Met deze betrouwbare en energiezuinige koelinstallatie kan het ziekenhuis essentiële apparatuur bevoorraden én een uitstoot van 10 ton CO2 per jaar vermijden.

14/10/2020 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Nieuwe koelinstallatie van 500 kW

De koudeproductie van CHR Verviers liep op haar einde. Het systeem was niet meer betrouwbaar en niet krachtig genoeg. Terwijl het ziekenhuis uitbreidde en vernieuwde, groeide de behoefte aan koeling voor de airconditioning en van de medische voorzieningen. Een van de oude koelinstallaties is onlangs volledig vervangen door een nieuwe unit van 500 kW. ENGIE Solutions voerde deze vervanging uit en beheerde het project van a tot z.

Betrouwbare en krachtige koelinstallatie

Een koelmachine werkt als een grote ketel. Hij produceert gekoeld water dat via een hydraulisch netwerk door het hele ziekenhuis wordt verdeeld. Dat water zal de machines en apparatuur zoals MRI, radiologie, radiotherapie, coronaire angiografie of technische apparatuur zoals ventilatie-eenheden beleveren en koelen.

De betrouwbaarheid ervan is van cruciaal belang. Het CHR Verviers had dan ook nood aan een krachtigere koelunit. Reden: steeds grotere behoeften van het ziekenhuis en de warmtepieken van afgelopen jaren.

Het belang van een nieuwe koelinstallatie

ENGIE Solutions werkt al 16 jaar voor CHR Verviers, dat nu deel uitmaakt van het ziekenhuisnetwerk van CHU Luik. De teams van ENGIE Solutions zijn er verantwoordelijk voor het onderhoud en de goede werking van de HVAC-installaties. Het ziekenhuis deed daarom een beroep op ENGIE Solutions voor de volledige vervanging van een koelmachine van 500 kW. Die omvat:

 • de afhandeling van de unit op het dak van het ziekenhuis,
 • de hydraulische en elektrische aansluitingen op de bestaande installatie,
 • het updaten van de regeling die een elektrische en programmeeraanpassing vereist.

Dit project was uiterst belangrijk voor het ziekenhuis. De eenheid heeft kritische installaties zoals de MRI, de scanner en de serverruimte. Het CHR beschikt nu over een nieuwe, betrouwbaardere koelunit die minder energie verbruikt én de uitstoot van 10 ton CO2 per jaar vermijdt.

Duurzame partner in energie-efficiëntie

Zoals de meeste zorginstellingen staat ook CHR Verviers voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat en economie. Enerzijds: de gezondheidssector verbruikt enorm veel energie met zijn verouderde infrastructuur en energie-intensieve technische apparatuur.

Anderzijds: CHR Verviers staat voor een economische uitdaging. De budgetten krimpen terwijl de comforteisen voor de patiënt steeds strenger worden.

Een dubbele uitdaging dus, voor ENGIE Solutions. Wij willen ziekenhuizen helpen om hun operationele en energie-efficiëntie te verbeteren. En bieden onze expertise aan op verschillende gebieden zoals:

 • de verbetering van het ziekenhuiscomfort
 • het energiebeheer van gebouwen
 • de operationele efficiëntie
 • de lokale productie van hernieuwbare energie
 • de installatie van milieuvriendelijke HVAC-systemen

De teams van ENGIE Solutions zijn aanwezig in de meeste zorgcentra in België. ENGIE Solutions heeft onlangs onder andere energie-efficiënte en duurzame apparatuur geïnstalleerd bij de CHIREC ziekenhuisgroep in Brussel, het AZ Sint-Maarten in Mechelen en CHR Namen.

 • 500 kW - Vermogen van de nieuwe koelunit van CHR Verviers.
 • 10 ton CO2 per jaar - Vermeden dankzij de nieuwe koelinstallatie.
 • 300 kW - Beschikbare vermogensreserve voor toekomstige behoeften.

Meer informatie over de energiediensten van ENGIE Solutions in de gezondheidszorg? Neem contact op met onze experts.