CHU van Luik hernieuwt contract met ENGIE voor 10 jaar

Ruim 10 jaar geleden startte het academisch ziekenhuis van Luik (CHU de Liège) voor het eerst werken om zijn energieprestaties te verbeteren. Ook toen al koos het ENGIE als partner. Er volgden daarna nog werken en in 2018 sloot het een energieprestatiecontract (EPC), dat nu met 10 jaar verlengd wordt.

24/06/2020 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Het CHU van Luik installeerde in 2009 een warmtekrachtkoppelingsysteem met biomassa, dat jaarlijks een CO2-besparing van ongeveer 12.000 ton oplevert. ENGIE voerde die installatie uit en werkte sindsdien nog verscheidene keren samen met het academisch ziekenhuis. Dat zet steeds meer stappen op weg naar een CO2-neutraal ziekenhuis en nieuwe energiebesparingen, op elk domein: verwarming, koeling, ventilatie en elektriciteitsverbruik.

Het EPC dat in 2018 werd gesloten na een openbare aanbesteding en dat onlangs met 10 jaar werd verlengd, geeft beide partners de zekerheid van een efficiënte samenwerking op lange termijn. Er zullen nog meer duurzame en energiezuinige technologische oplossingen worden ingevoerd, onder andere op de CHU-site Notre-Dame des Bruyères.

Elke energiebesparing telt

Een van de oplossingen is de vervanging van de stookolieketels door gasketels op de site Notre-Dame des Bruyères. Het energieverbruik voor verwarming zal daardoor met 15% dalen en de uitstoot van schadelijke stoffen door stookolieverbranding zal drastisch verminderen. Er is ook een warmtekrachtkoppelingsysteem van 260 kW gepland. De CO2-uitstoot moet door dit alles aanzienlijk naar beneden gaan.

Andere werken, die vooral op een lager energieverbruik gericht zijn, kunnen als inspiratie dienen voor veel andere ziekenhuizen. “Op de CHU-site Sart-Tilman hebben wij bijvoorbeeld de technologie van de vacuümpompen aangepast”, zegt Grégory Hansenne, Area Manager bij ENGIE Solutions. “Dat onderdeel wordt vaak over het hoofd gezien, hoewel de impact ervan op het verbruik van een ziekenhuis aanzienlijk is. Met de nieuwe installatie bespaart de site jaarlijks gegarandeerd 26.280 kWh aan elektriciteit en niet minder dan 30.000 m³ water.”

Ook sommige heel eenvoudige ingrepen leveren besparingen op, zoals een betere isolatie van de verwarmingselementen, circulatiepompen en afsluiters. “Vroeger werd zoiets zelden uitgevoerd, omdat die elementen bij een controle moeilijk toegankelijk waren”, benadrukt Grégory Hansenne. “Wij hebben dat opgelost met isolatiematrassen, die bovendien door bedrijven uit de sociale economie worden vervaardigd. De energiebesparing loopt op tot honderden kWh per dag. Dat lijkt misschien weinig, maar op de schaal van een ziekenhuis loont het wel de moeite …”

Innoverende technologieën

Sommige maatregelen die deel uitmaakten van een eerder energieprestatiecontract met het CHU van Luik zijn ronduit innoverend. Een goed voorbeeld hiervan is het zeer specifieke waterbehandelingssysteem: het sanitair water dat door het ziekenhuis wordt gebruikt, hoeft niet meer sterk verhit te worden, terwijl het toch gegarandeerd legionella-vrij is.

Op de daken van 3 sites van het CHU van Luik (Sart-Tilman, Bruyères, Esneux) werden ook al 572 zonnepanelen geïnstalleerd, naast zonneboilers en warmtepompen voor het sanitair warm water.

Uiteraard kwam ook de verlichting aan de beurt. Op de site Sart-Tilman werden in de gangen 5.000 klassieke lampen door ledverlichting vervangen. Op dezelfde site en in Les Bruyères werd ook in de kamers ledverlichting aangebracht. Op de site Les Bruyères kwam er bovendien nachtverlichting met variabele intensiteit.

“Door de werken die wij tot nu toe hebben uitgevoerd, is ons jaarlijkse energieverbruik al met zo’n 30% gedaald. Dat levert ons 300.000 € aan besparingen op. En onze CO2-uitstoot verminderde met 2.300 ton.”
Christian Franck

32 technici aan de slag

De klant is over dit alles meer dan tevreden. “Door de werken die wij tot nu toe hebben uitgevoerd, is ons jaarlijkse energieverbruik al met zo’n 30% gedaald. Dat levert ons 300.000 € aan besparingen op. En onze CO2-uitstoot verminderde met 2.300 ton”, zegt Christian Franck, ingenieur en directeur van het technische departement van het CHU van Luik. En het ziekenhuis is niet van plan om het daarbij te laten: “De volgende jaren hopen wij zeker nog zo’n 10 percent beter te presteren.”

Dagelijks zijn op de diverse sites van het CHU van Luik 32 technici van ENGIE Solutions aan de slag om verdere energiebesparingen te realiseren en alle installaties - hoogspanningscabines, noodaggregaten, noodstroomvoeding van de verlichting - correct te laten functioneren. Door technologieën van vandaag en morgen in te zetten, garanderen zij dat het academisch ziekenhuis voldoet aan alle technische, klimatologische en veiligheidseisen, tegen steeds lagere kosten en met meer comfort voor de patiënten. Die dienst is inbegrepen in het EPC.