Dit ziekenhuis haalde zijn kosten naar omlaag via technologie

Een ultramodern ziekenhuiscentrum van acht verdiepingen, over een oppervlakte van meer dan 100 000 m². Een bruisende stad-in-een-stad, met 33 operatiezalen, multidisciplinaire centra, handelszaken die het leven van de patiënt vereenvoudigen…

06/05/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

En ook de crème de la crème op het vlak van medische technologie: beeldvorming, nucleaire geneeskunde, dialyse, radiotherapie en nog veel meer. Ja hoor, we hebben het over het Delta Ziekenhuis van de CHIREC groep in Brussel, op een van de drukste kruispunten van het land.

Een uitdaging van formaat

Vraag: hoe kan je er – in zo’n gigantische cocon van bedrijvigheid – voor zorgen dat er aan alle technische, technologische, klimatologische én elektrische noden wordt tegemoetgekomen? Hoe kan je ervoor zorgen dat alles feilloos werkt, duurzaam is, op elkaar afgestemd en non-stop beschikbaar? Sterker nog: hoe kan je dat allemaal voorzien en tegelijkertijd ook de kosten doen dalen? Met die vraag klopte het CHIREC aan bij ENGIE. Een uitdaging van ziekenhuisformaat! Het gaat hier immers om de gezondheid en het comfort van mensen: fouten maken is geen optie.

Alle puntjes op de i (van patiënt)

Bij het zoeken naar oplossingen sloegen de dochterbedrijven van ENGIE de handen in elkaar: ENGIE Cofely, ENGIE Axima en ENGIE Fabricom. Terwijl ze elk apart en met hun eigen expertise werk maakten van hun prioriteiten, bekeken ze ook continu het volledige plaatje. Bij elke beslissing hielden ze twee doelen voor ogen: enerzijds het comfort en de veiligheid van patiënten en werknemers verhogen, anderzijds de energiekosten doen dalen door het gebruik van nieuwe technieken en duurzame energie.

Datacenter als kloppend hart van het ziekenhuis

Netjes in het midden van de verschillende vestigingen van het Delta Ziekenhuis installeerde ENGIE Cofely een groot datacenter van 190 m². Dat is het centrale commandocentrum van het ziekenhuis van waaruit alle technologieën worden bestuurd: temperatuur, verlichting, informaticanetwerk, opvolging van patiënten en zelfs het operatiekwartier. Voortaan is het dus mogelijk om vanuit dat centrale punt het volledige energiebeheer te overzien. Vanuit het datacenter vertrekt ook een netwerk met alle informatie voor de gezondheidsprofessionals van het ziekenhuis.

Een ziekenhuis heeft niet alleen verwarming nodig, maar ook heel wat koeling. Deze twee nam ENGIE Axima voor haar rekening. Het gebouw werd uitgerust met een indrukwekkend en goed doordacht geheel van gascondensatieketels, warmtepompen, hoogrendementskoelsystemen, free chilling, luchtbehandelingscentrales en zonnepanelen voor sanitair warm water. Nu is het op elk moment precies warm genoeg, op de meest duurzame manier, tegen de laagst mogelijk kost. Klaar.

De cleanroom, een kunstwerk van precisie

Natuurlijk heeft een ziekenhuis ook cleanrooms en OK’s nodig, met zeer strenge normen en vereisten op het vlak van hygiëne. Koeling, de regeling van temperatuur en luchtdruk, luchtzuivering … alles is een kwestie van evenwicht en expertise. ENGIE Axima zorgde voor de installatie en zette ook hierbij niet alleen in op technische vereisten maar ook op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Techniek als toetje

Het sluitstuk van deze massieve evenwichtsoefening lag in handen van ENGIE Fabricom. Zij moesten ervoor zorgen dat geen enkele storing de technische en elektrische installaties kon bedreigen. Dat is in een ziekenhuisomgeving letterlijk van levensbelang. Ze opteerden om die reden voor gescheiden systemen van voeding en elektrische circuits, koeling, toegangscontrole … Verder installeerden ze een vorm van permanente controle, die ervoor zorgt dat de technische teams razendsnel kunnen reageren. Ook kregen alle gebouwen ledverlichting. Mission accomplished!

Innoveren om te besparen

De aanpak van het Delta-ziekenhuis werkt en biedt voordelen voor alle betrokkenen. Het project bewijst dat het voor ziekenhuizen perfect mogelijk is om de uitdagingen waar ze vandaag voor staan, op een creatieve manier aan te gaan. Door de nieuwste technologieën te gebruiken en samen te werken met experten uit verschillende domeinen, kunnen ze hun patiënten meer comfort bieden en tegelijkertijd hun kosten op lange termijn verlagen. Een win-win.