Dit zijn de grootste verbruikers in een ziekenhuis!

Ziekenhuizen merken dat hun energiebudget voortdurend stijgt. Een instelling met 1 000 bedden betaalt elk jaar ongeveer 5 miljoen* euro voor gas, water en elektriciteit!

06/05/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Wij nemen de belangrijkste energieverslinders in een ziekenhuisomgeving onder de loep.

De energiekoorts van de ziekenhuizen doen zakken is een absolute must. Om het verbruik te doen dalen, is de juiste energiediagnose essentieel. Met andere woorden: waar zitten de energieverslinders? Is er sprake van energieverspilling? Pas als die antwoorden bekend zijn, komen aangepaste besparingsmaatregelen in beeld. Want elk ziekenhuis heeft zijn eigen verbruiksprofiel. Toch bleek het mogelijk om enkele algemene lessen te trekken uit het onderzoek.

Verwarming: meer dan 60% van de uitgaven

Nog steeds volgens de Belfius-studie gaat gemiddeld 63% van het totale energiebudget van de Belgische ziekenhuizen naar verwarming. Daar zit dus ook de meeste ruimte voor besparingen.

Er zijn talrijke maatregelen mogelijk. Denk aan:

  • zeer efficiënte condensatieketels installeren;
  • de warme lucht recupereren;
  • een geothermisch systeem aanbrengen (aardwarmte);
  • koeling optimaliseren;
  • een digitale sturing toevoegen aan de thermostaten;
  • kiezen voor een efficiënt klimaatregelings- en ventilatiesysteem. Een voorbeeld: de werking van de ventilatie afstemmen op de behoeften van de gebruikers kan besparingen opleveren.

Het hele HVAC-systeem (airco, verwarming, ventilatie) aanpassen aan de regelgeving en/of optimaliseren levert gemiddeld tot 30% besparing op de energiefactuur op!

In een ziekenhuis gaat gemiddeld 24% van de energie-uitgaven naar elektriciteit en verlichting.

Alleen al de verlichting kan tot 10% van het totale energieverbruik van een ziekenhuissite opslorpen. Wie wil besparen, kijkt dus beter eerst in deze richting. In de gangen brandt het licht vaak dag en nacht en ook in sommige technische afdelingen is er veel ruimte voor verbetering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met systemen voor slim lichtbeheer te werken, bewegingsdetectoren te installeren, het aanwezige daglicht optimaal te benutten met lichtsensoren, …

Een relighting-project kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Wist u dat de installatie van 100% ledverlichting het energieverbruik soms met 80% kan doen dalen? Ledlampen verhogen bovendien het comfort en de veiligheid van de patiënten en het personeel, omdat de kleur en de lichtintensiteit ervan precies kunnen worden afgestemd op de behoeften. Een patiëntenkamer vereist immers een heel andere verlichting dan een operatiekamer.

Water: nummer 3 van de grootverbruikers

Op plaats 3 van de hitparade van de grootste energieverbruikers in de Belgische ziekenhuizen staat (koud en warm) water. Volgens de studie van Belfius gaat 10% van alle energie-uitgaven naar de watervoorziening. Enkele maatregelen om het verbruik te doen dalen: het verbruik goed opvolgen, lekdetectoren aanbrengen, regenwatertanks installeren, … Dergelijke investeringen zijn bovendien snel terugverdiend.

 

* https://plus.lesoir.be/art/561120/article/economie/immo/2014-06-02/hopitaux-et-maisons-repos-et-soins-deviennent-veritables-enjeux-immobiliers