Een energiebesparing van meer dan 109 000 € in Londerzeel en Meise

Begin 2018 ondertekenden de gemeenten Londerzeel en Meise een energieprestatiecontract (EPC) om 18 van hun gebouwen energiezuiniger te maken.

21/03/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

De gerealiseerde besparingen overtreffen alle verwachtingen …

Een energieprestatiecontract (EPC) dat 2 gemeenten samen aangaan: dat was een première in Vlaanderen. Op 1 januari 2018 sloegen Londerzeel en Meise de handen in elkaar om energiebesparingsmaatregelen op poten te zetten voor 18 van hun gebouwen. Veel daarvan waren verouderd en beantwoordden niet meer aan de huidige of toekomstige normen. Doelstelling: besparingen van om en bij de 10,4% vanaf het eerste jaar en 23,4% vanaf het tweede jaar. Maar uiteindelijk werd er in 2018 maar liefst 17% bespaard en verwachten we dit tweede jaar nog een stijging!

Een contract over 15 jaar

Voor Londerzeel en Meise begon het allemaal met het coachingprogramma van het steunpunt ‘Duurzaam Bouwen’ van de provincie Vlaams-Brabant. Dat moedigt de uitwerking van EPC-projecten aan voor gemeentelijke gebouwen.

Een EPC bestaat erin maatregelen door te voeren op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, met een contractuele garantie dat de voorziene energiebesparingen worden behaald en dat ze behouden blijven tijdens de duur van het contract. Zowel lokale overheden als bedrijven kunnen een EPC aangaan. De inkomstenstroom, te danken aan de energiebesparingen, wordt gebruikt om de kosten van de gerealiseerde investeringen mee af te betalen. Dat beperkt het financiële risico voor de eigenaar van de gebouwen.

In 2018 besloten Londerzeel en Meise om de investeringen voor de werken zelf te financieren (1,2 miljoen euro voor Meise en 0,92 miljoen euro voor Londerzeel). ENGIE Cofely, leider op het vlak van energie-efficiëntie, werd aangeduid om het project concreet vorm te geven. Het staat gedurende 15 jaar in voor het onderhoud van de gemeentelijke en de OCMW-gebouwen en voor het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen en werken.

109 000 € in 2018, tot 140 000 € in 2019

“Aanvankelijk wilden we tegen 2020 een energiebesparing van 20% realiseren en tegelijkertijd onze CO2-uitstoot met meer dan 700 ton per jaar drukken voor de twee gemeenten”, verduidelijkt Tom Troch, schepen van Energie in Londerzeel, aan de pers.

Maar de resultaten die eind februari werden aangekondigd, gaan veel verder dan dat. Jonathan De Valck, schepen van Milieu in Meise, liet immers weten dat de gemiddelde besparing in werkelijkheid 31,5% bedroeg. Voor 2018 betekent dat een besparing van 109 477 €, waarvan iets meer dan 66 700 € op de elektriciteitsfactuur en 42 700 € op de gasfactuur! “In 2019 verwacht Meise zelfs een energiebesparing van 120 000 € tot 140 000 €!”, zegt de schepen opgetogen.

Elektriciteit en gas, maar ook water!

Om tot dit resultaat te komen, werden er al heel wat werken uitgevoerd en er staan er nog op stapel:

  • de installatie van condensatieketels en twee kleine warmtekrachtkoppelingseenheden (20 kWe). 6 ketels zijn al in gebruik genomen.
  • de plaatsing van zonnepanelen. Drie daken zijn hier al mee uitgerust, zes andere volgen binnenkort.
  • de vervanging van de verlichting door leds. 2 500 lampen werden al vervangen.
  • dakisolatie.
  • de vervanging van het raamwerk.
  • een betere energieopvolging dankzij de tool Optimiz.
  • de plaatsing van regelsystemen voor een efficiënter energiebeheer.
  • de installatie van systemen voor de opvang en het hergebruik van regenwater.

Verder zullen de werken ook leiden tot een aanzienlijke beperking van het waterverbruik van het gemeentelijke zwembad van Meise, en wel dankzij een optimalisatie van het filtersysteem. Jaarlijks zal meer dan 200 m³ water worden bespaard.

Ook andere gemeenten en bedrijven volgen het voorbeeld van Londerzeel en Meise en besparen energie dankzij een EPC. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Seraing, Geel, Luik, … En u? Waar wacht u nog op?

Meer informatie over het energieprestatiecontract