Energiebeheer van steden: de stad Geel bespaart tot 45% op haar elektriciteitsverbruik en 18% op aardgas

Gemeenten geven het goede voorbeeld en nemen meer en meer groene en lokale initiatieven wat energie betreft. Dat werd duidelijk in hun programma’s tijdens de voorbije verkiezingen.

08/11/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Na de provincies Luik (via Renowatt), Londerzeel en Meise is het de beurt aan Geel om zijn burgers een duurzamere toekomst te bieden. De stad koos voor een energieprestatiecontract en doet hiervoor een beroep op de expertise van ENGIE. Gedurende 12 jaar zal ENGIE het energiebeheer van 10 openbare gebouwen opvolgen en dit vanaf 1 januari 2019. Met dit contract zal de stad 45% besparen op elektriciteit en 18% op aardgas.

Dit project is belangrijk in het kader van het burgemeestersconvenant, en daarbovenop is dit het grootste energie-efficiëntieproject ooit geïmplementeerd in de regio Kempen. Via dit project zal ENGIE energiebesparende maatregelen implementeren en de leiding nemen over al het energiebeheer. Het zal verantwoordelijk zijn voor de analyse, implementatie en monitoring van de economische maatregelen, evenals voor het dagelijkse onderhoud en beheer van de technische installaties.

ENGIE streeft ernaar de stad Geel 45% van haar elektriciteitsverbruik en 18% van haar aardgasverbruik te helpen besparen, waardoor de CO₂-uitstoot met 320 ton wordt verminderd.

De geplande werken omvatten onder andere de installatie van twee warmtekrachtkoppelingseenheden met een thermisch vermogen van 40kWe, de vervanging van enkele verwarmingsketels door condensatieketels, isolatie, renovatie van de stookplaats, relighting met ledlampen, installatie van zonnepanelen op zeven gebouwen met een totale capaciteit van 335 kWp, plaatsing van regelsystemen in alle gebouwen voor een efficiënter energiebeheer.

Financiering van het energieprestatiecontract

De stad Geel heeft besloten de kosten van deze energiebesparende maatregelen zelf te financieren. De gemeente gebruikt kostenreducties om de investeringen te betalen. Op deze manier is het financiële risico voor de eigenaar van het gebouw, in dit geval de gemeente zelf, beperkt. Zodra de financiering is afgelost, komt de energiebesparing volledig ten gunste van de stad Geel, die over modernere, energiezuinigere en comfortabelere gebouwen zal beschikken.

Concreet

Het contract start op 1 januari 2019. De werkzaamheden zullen worden aangevat zodra alle nodige vergunningen zijn afgeleverd. Ze zullen in de loop van 2019 uitgevoerd worden.