ENGIE Axima werkt mee aan de lancering van de nieuwe Ariane 6 draagraket

De eerste lancering van de toekomstige Ariane 6 raket is gepland voor eind 2020.

13/12/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Waar nu nog een gigantische bouwwerf te zien is, zal tegen dan het gloednieuwe lanceerplatform verrijzen. Een werf waaraan ENGIE Axima de voorbije twee jaar actief heeft meegewerkt.

Welkom in Kourou in het “Centre spatial guyanais” waar de Ariane, Soyouz en Vega-raketten worden gelanceerd. Het is hier, op een site van 72 hectare of het equivalent van 150 voetbalterreinen, en langsheen de Route de l’Espace, dat de teams van ENGIE Axima België bijdragen aan de realisatie van de nieuwe stap van het schieten Ariane 6. Inbedrijfstelling is bezig.

3, 2, 1, …

Bij het opstijgen ontwikkelt de versie 64 (4 boosters) van de Ariane 6 een stuwkracht die gelijk is aan de stuwkracht van meer dan 10 opstijgende A380-vliegtuigen. Vandaar het bijzonder grote belang van een doeltreffende koeling van de gebouwen van de lanceerzone. Binnen enkele dagen zullen de teams een centrale voor ijswaterproductie in dienst nemen die uit 3 koelgroepen met een vermogen van telkens 1 MW bestaat.

Daarnaast hebben de teams dit jaar gewerkt aan alle airconditioninginstallaties in het “Bâtiment d’Assemblage Final” (het gebouw waar de nieuwe draagraket Ariane 6 wordt geassembleerd) en aan 95% van de ventilatie- en hydraulische netten van het “massief” dat zich in de lanceerzone bevindt. En tot slot hebben ze er de laatste hand gelegd aan de airconditioning van een tiental “kleine gebouwen” waarin zich onder meer de luchtbehandelingscentrales en ventilatorluchtkoelers bevinden.

1ste Belgische onderneming op het lanceerplatform

ENGIE Axima was de eerste Belgische onderneming die een order voor de grondinfrastructuren van de Ariane 6 in de wacht sleepte. Deze order, ter waarde van meer dan 10 miljoen euro, lag in het verlengde van eerdere activiteiten van ENGIE Axima in de ruimtevaartsector. Het bevestigt ook de belangrijke rol die de onderneming vervult bij de bouw, het onderhoud en de exploitatie van de airconditioninginstallaties van het “Centre spatial guyanais”.