Groeien en toch CO2 verlagen? Alpro doet het

Alpro is de Europese marktleider van voedingsproducten op basis van soja. Enkele jaren geleden werd het aanbod uitgebreid met drinks gemaakt van amandelen, hazelnoten, rijst en haver. ‘Plant power’ dus. Ook de productie ervan kleurt groen.
Kristof C.
02/02/2016 |
“Lekkere, natuurlijk gezonde, plantaardige voedingsproducten creëren voor het optimaal welzijn van iedereen en met het grootste respect voor onze planeet”, zo luidt de missie van Alpro met vestiging in Wevelgem. En dat respect voor de planeet, daarin gaat het bedrijf heel ver.
“Doorgedreven energiemanagement staat hoog op de agenda bij Alpro”, zegt Dominique Hamerlinck, Divisional Energy and Utility Manager van Alpro. “Processen optimaliseren, energie besparen, warmte recupereren, … daar zetten we voortdurend op in. Zowel bij onze bestaande als bij nieuwe productie-installaties. Op dit moment zijn we volop bezig met onze gebouwen en productiecapaciteit uit te breiden, maar onze CO2‑uitstoot, die houden we zo laag mogelijk.”
Duurzaam en tegelijk efficiënt produceren, daar zijn geen pasklare antwoorden voor, zo ondervond Alpro. “Het vraagt extra inspanningen om te komen tot de juiste, slimme oplossingen die garanderen dat productiviteit, rendement en duurzaamheid in evenwicht zijn. Daarvoor rekenen we ook op ENGIE.”

 

Nieuw licht op verlichting

“Naar aanleiding van de uitbreiding van onze productiehallen in Wevelgem, vroegen we aan ENGIE om onze volledige verlichting onder de loep te nemen. Er werd een inventaris opgemaakt van de bestaande verlichting, de lichtniveaus werden opgemeten en de zones met onvoldoende lichtcomfort werden vastgelegd. Daarop werkte

ENGIE een volledige lichtstudie uit van alle zones en maakte ze het lastenboek op voor de leveranciers. Het project is nog in uitvoering, maar we merken nu al een aanzienlijke besparing op onze verlichtingskosten.

 

Intelligent warmtenetwerk

In de voedingsindustrie gaat veel energie naar de verwarming van water voor onder meer sterilisatieprocessen. Hierbij ontstaat heel wat restwarmte die vroeger verloren ging. Daarom hebben we enkele jaren geleden een ‘hot water smart grid’ of warmtenetwerk geïnstalleerd. Hierop zijn zowel bronnen als afnemers van warmte aangesloten. De afname en verdeling van warm water gebeurt via intelligente sturing. Dit heeft een merkbare invloed op ons energieverbruik. Zo komt er in onze processen 3 000 kilowatt (kW) restwarmte vrij, goed voor 30% van onze warmtebehoefte in de productiehallen en in onze kantoorgebouwen. Bij elke uitbreiding vergroten we ook ons warmtenetwerk. Zo is het op elk moment aangepast aan nieuwe behoeftes.”

Warmte-krachtkoppeling

“Om aan onze energievraag te kunnen voldoen, maar ook om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen, hebben we gekozen om een WKK- of warmte-krachtkoppelingsmodule te installeren. Bij WKK worden warmte en elektriciteit tegelijk in dezelfde installatie opgewekt. Zo wordt de aanwezige energie in de brandstof beter benut. Onze WKK-module drijven we aan met aardgas, aangevuld met biogas afkomstig uit de verwerking van afvalwater in onze waterzuiveringsinstallatie. Dankzij onze WKK besparen we 3 600 ton CO2 per jaar.”

Wilt u ook de verlichting in uw bedrijf herbekijken? Lees ons magazine of neem contact met ons op.