Halogeenlampen zullen definitief uitdoven in Europa

Net als de gloeilampen in 2012, is het nu tijd voor halogeenlampen om van de Europese markt te verdwijnen.

30/08/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Vanaf 1 september 2018 zullen halogeenlampen niet meer voldoen aan de (nieuwe) eisen van de Europese Unie: ze verbruiken te veel en zijn niet milieuvriendelijk. Dat betekent dat een fabrikant of importeur ze niet langer op de Europese markt mag introduceren.

Met dit besluit wil de Europese Unie het gebruik van ledverlichting stimuleren. Vrijwel alle halogeenlampen worden van de markt gehaald. Alleen halogeenlampen met G9- en R7s-doppen ontsnappen nog aan deze richtlijn, omdat er geen alternatief voor is.

Worden halogeenlampen vanaf september dan totaal verboden?

Nee, het is volkomen legaal om uw halogeenlampen te gebruiken tot het einde van hun levensduur. Deze richtlijn heeft alleen betrekking op de handel in deze lampen. U zal in de winkelrekken ook nog een aantal einde-voorraad halogeenlampen vinden.

Waarom deze radicale uitfasering?

Omdat er vandaag – met led – een goedkoper, milieuvriendelijker en duurzamer alternatief is voor halogeenlampen.

Hieronder een vergelijking tussen de twee technologieën:

Ra: kleurweergave-index

Hoe kiest u een ledlamp om uw halogeenlamp te vervangen?

Het is belangrijk om niet het verbruik van de twee lampen te vergelijken, maar eerder hun lichtstroom. U zal niet langer een 25 W halogeenlamp vervangen door een 25 W ledlamp.

De parameter waar u rekening mee moet houden, is de hoeveelheid licht, uitgedrukt in Lumen (lm). U kiest daarom een ledlamp met een lichtsterkte die vergelijkbaar is met die van de oude halogeenlamp.

Voorbeeld: om een 50W (520 lumen) halogeenlamp te vervangen, raden we aan een 5W LED-lamp te gebruiken.

Tot slot kunt u de lichtkleur instellen die u wilt toepassen: een halogeenlamp bestaat enkel in een lichte kleur (827, zeer warm wit). Ledlampen zijn verkrijgbaar in: 827 – zeer warm wit, 830 – warm wit, 840 – koel wit.

Een lichtere energiefactuur

Last but not least, wilt u werken aan de energie-efficiëntie van uw bedrijf, dan is overstappen op led een van de meest efficiënte acties. Led garandeert namelijk een vermindering van het verbruik tussen 50 en 80%.