Als stad of gemeente uw klimaatdoelstellingen halen? Zo lukt het!

Sneuvelende hitterecords, bosbranden en klimaatprotesten: het wordt almaar duidelijker dat we met zijn allen ons beste beentje moeten voorzetten voor het klimaat.

08/04/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Al meer dan 400 steden en gemeenten – misschien ook de uwe – gaven het goede voorbeeld en hebben het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie ondertekend, op aansporen van de Europese Unie. Maar het is niet altijd zo eenvoudig om te weten hoe u als overheidsinstelling uw klimaatdoelstellingen precies moet halen. Of u nu ‘één van de 400’ bent of niet. Welke maatregelen zijn het meest efficiënt? Hoe bespaart u het meest? Welke werken moet u absoluut uitvoeren en in welke volgorde?

Maak kennis met een energie-efficiëntietool die u van al deze kopzorgen verlost: het energieprestatiecontract of EPC. Wat deze formule zo interessant maakt, is dat u altijd bespaart. Gegarandeerd.

Prioriteit nummer 1: stop energievretende gebouwen

Wist u dat gebouwen in de Europese Unie goed zijn voor 40% van het energieverbruik? Dat komt grotendeels omdat het gros van de gebouwen aan renovatie toe is. Zeker nu de gevolgen van de klimaatverandering nieuwe, specifieke behoeften creëren: in de winter verbruiken we minder energie, in de zomer gebruiken we meer airconditioning. Een goede isolatie is meer dan ooit een conditio sine qua non.

En dat is nu net waar een EPC u bij kan helpen: het is een langetermijncontract dat u alle zorgen uit handen neemt, en u toch laat besparen.

EPC: zo werkt het

Het EPC is gebaseerd op een eenvoudig principe: de kostenbesparingen die door het project worden gegenereerd, financieren de investering. U werkt samen met ENGIE die optreedt als Energy Services Company of ESCO. Deze ESCO voert energie-efficiëntiemaatregelen uit en financiert deze zelf. ENGIE garandeert u zwart op wit – contractueel vastgelegd dus – dat de geplande energiebesparingen gedurende de hele duur van het contract worden gerealiseerd en gehandhaafd.

Kort samengevat: als u, door welke omstandigheid ook, minder energie bespaart dan contractueel werd vastgelegd, dan betaalt ENGIE als ESCO u het verschil terug. U kunt dus alleen maar winnen. En de vele voorbeelden bewijzen dat dit ook klopt.

Deze steden en gemeenten bespaarden veel meer dan gepland

Onder de deelnemers aan het Burgemeestersconvenant hebben verschillende steden en gemeenten in België onlangs een EPC ondertekend met ENGIE. Bijvoorbeeld Londerzeel, Meise, Seraing en Geel. Londerzeel en Meise hebben in januari 2018 hun krachten gebundeld om een gezamenlijk EPC af te sluiten voor 18 gebouwen. Al vanaf het eerste jaar heeft deze EPC veel grotere besparingen gerealiseerd dan verwacht (17% in plaats van 10,4%), met een totale besparing van 109 000 €.

Belangrijkste voordelen van een EPC voor een stad of gemeente?

Naast de financiële voordelen is er een voordeel dat voor sommigen nog harder doorweegt, en dat is dat een EPC u van alle zorgen verlost: ENGIE zorgt voor het totaalpakket, van planning over implementatie tot nazorg en opvolging. De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Vermindering van het energieverbruik met gegarandeerd resultaat
  • Financieringsoplossing via ESCO
  • Vermindering van de milieu-impact van gebouwen
  • Verbeterd comfort
  • Duurzame en technisch efficiënte uitrusting
  • Facility management gedurende de looptijd van het contract
  • Eén contactpersoon voor het hele project