Hoe verlaagt u snel de verwarmingskosten van uw bedrijf?

Uw bedrijf wil zijn verwarmingskosten terugdringen en tegelijk het verbruik onder controle houden?

21/03/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Dat kan op verschillende manieren. En zelfs sneller dan gedacht!

Verwarming is een van de grootste energieverslinders in uw bedrijf. In een kmo zouden de verwarmingskosten gemiddeld zo'n 34% van het energiebudget opslorpen! De oorzaak kan zijn dat de gekozen verwarmingsinstallatie niet helemaal geschikt is voor de behoeften van het bedrijf, dat het systeem niet goed wordt gebruikt of dat het bedrijf nog een oude conventionele ketel heeft. En zo kunnen we nog wel een paar oorzaken opnoemen.

Om te gaan voor quick wins of snelle besparingen op uw verwarmingsverbruik, kunt u verschillende acties ondernemen.

Een energieaudit

Een energieaudit is een grondige analyse van uw energieverbruik. De voordelen? Zo’n energieaudit is een goedkope oplossing waarmee u duizenden euro’s kunt uitsparen. U ontvangt een uitgebreid verslag waarin alle verbeterpunten in detail worden toegelicht. En dat verslag legt nu net de nadruk op de quick wins. Met andere woorden: wat moet u doen om uw verbruik snel te doen dalen met een minimale investering? Zodra u een afspraak hebt vastgelegd, vindt de audit binnen de twee weken plaats. Zeven dagen na de audit ontvangt u het verslag.  Sneller kan bijna niet!

Kantoor Van Wynsberghe, een professionele syndicus van een zestigtal appartementsgebouwen in en rond Brugge, liet voor verschillende van die gebouwen een audit van de verwarmingsinstallatie uitvoeren. Het resultaat? Een besparing van 200 tot 300 euro per jaar per bewoner!

De vier gouden tips

Een actieplan met vier gouden tips als basis kan ook zorgen voor een snelle besparing op uw verwarmingskosten. U kunt rekenen op gemiddeld zo’n 10% in minder dan twee jaar! Maar welke zijn die vier magische tips nu precies? Controle, kost, actieplanning en comfort!

De controle is de analyse van uw verbruik en het rendement van uw verwarmingsinstallatie. Vergelijk die analyse vervolgens met uw processen en productieschema. Maak vervolgens een kostenoverzicht van de verbeteringsmaatregelen en hun ROI, rekening houdend met mogelijke subsidies. Bij de planning geeft u prioriteit aan bepaalde acties. Bekijk tot slot welke oplossingen uw verbruik kunnen doen dalen, maar tegelijk het comfort van uw personeel kunnen verhogen. Meer details vindt u bij de 4 gouden tips voor een goed actieplan.

Het Energieprestatiecontract (EPC)

Hoewel het EPC een contract is op lange termijn (10-15 jaar), kan het u toch heel snel besparingen opleveren. De steden Meise en Londerzeel zijn daarvan het mooiste bewijs. Op 1 januari 2018 sloten ze samen een EPC af. Een jaar later wonnen ze al meer dan 42 000 euro op hun verwarmingsfactuur (gas) en zelfs meer dan 109 000 euro op hun volledige energieverbruik! Niet slecht op één jaar tijd … Het EPC garandeert u een lager verbruik voor uw bedrijf en er zijn minstens vijf goede redenen om zo’twerecontract af te sluiten.

Vijf actiepunten

Er zijn vijf actiepunten die u kunnen helpen om quick wins te realiseren op uw verwarming:

> verbeter de isolatie en de dichtheid van de gebouwen: zo bespaart u tot 30% op uw verwarmingsfactuur;

> installeer plafondventilatoren: 15%;

> vervang de ketel: 15 tot 20%;

> kies voor stralingsradiatoren: 15%;

> recupereer de warmte: 20%.

Meer details vindt u in ons artikel 5 maatregelen om de verwarmingskosten in uw bedrijf te beperken.

En, voor welke opties gaat u om uw eerste quick wins te realiseren?