In het Chirec-ziekenhuis kunnen ze niet meer zonder deze klikspaan

Ingenieur Renaud Vantrimponte, directeur infrastructuur van de CHIREC-ziekenhuisgroep, vergelijkt Power Quality met de zwarte doos in vliegtuigen. Maar veel collega’s verwijzen er in de wandelgangen naar als de ‘klikspaan’. Een sympathieke klik

27/08/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Ingenieur Renaud Vantrimponte, directeur infrastructuur van de CHIREC-ziekenhuisgroep, vergelijkt Power Quality met de zwarte doos in vliegtuigen. Maar veel collega’s verwijzen er in de wandelgangen naar als de ‘klikspaan’. Een sympathieke klikspaan weliswaar, die in real time een oogje in het zeil houdt.

Dat een ziekenhuis tot het uiterste gaat om zich te verzekeren van een permanente stroomvoorziening is begrijpelijk. Een elektriciteitspanne in een ziekenhuis van meer dan 500 bedden – nou ja, in om het even welk ziekenhuis – kost tienduizenden euro’s. Erger nog: het kan potentieel grote risico’s inhouden voor de patiënten. Denk maar aan operaties, MRI’s, verlies van gevoelige informatie, uitval van het informaticanetwerk … Het spreekt dus voor zich dat er noodgroepen en noodnetwerken bestaan voor vitale functies. Maar daarnaast kunnen ook korte spanningsuitvallen of schommelingen veel schade toebrengen aan apparaten en installaties. Power Quality maakt deel uit van de oplossing.

Veel schommelingen in de stroomvoorziening

Rond 2010 had het Chirec-ziekenhuis in Braine-l’Alleud (Waals-Brabant) af te rekenen met een tiental stroomonderbrekingen en stroomschommelingen op het net. Verschillende partijen waren hiervoor verantwoordelijk: de energieleverancier, de netbeheerder of het hospitaal zelf.

“Sinds die periode gebruiken we standaard Power Quality, in al onze ziekenhuizen,” zegt Renaud Vantrimponte. “Met deze oplossing kunnen we achterhalen waar de onderbrekingen vandaan komen, de micropannes meten en bewijzen wie er aansprakelijk is. Maar Power Quality geeft ons vooral de kans om het beschermingsniveau van de minimale voedingsspanning zo precies mogelijk af te stellen. Concreet betekent dat dat Power Quality ons statistisch de dieptes en lengtes van de korte spanningsdalingen bezorgt en ons de mogelijkheid biedt om onze beveiliging zo af te stellen dat ze niet te gevoelig is en te snel in gang schiet, maar ook niet te ongevoelig om te vermijden dat de elektronische besturingstoestellen er last van hebben. Op deze manier vermijden we alle onproductieve pannes. Met de tool Power Quality bevinden we ons op een gulden middenweg die ons dus veel geld bespaart.”

Vriendelijke verklikker

Wat het vooral handig maakt, is dat verschillende collega’s in real time verwittigd worden via mail en sms zodra er een stroomverlies is of een korte spanningsuitval,” gaat Vantrimponte verder. “Zo komt het dat het systeem nu in de wandelgangen de klikspaan wordt genoemd. Dankzij deze rapporten kunnen we in real time analyseren en controleren op welke site(s) welk soort stroomonderbreking onze medische activiteiten al dan niet heeft beïnvloed en deze data koppelen aan die van onze noodgroepen en/of ‘no-break’. Komt het van bij ons of gaat het om een extern probleem? Over het algemeen bezorgt ENGIE ons de rapporten; in principe kunnen we die zelf ook bekijken via het Power Quality-platform, maar daar vinden we meestal de tijd niet voor … In elk geval, op het einde van de rit hebben we een precies en concreet overzicht. En daarna kunnen we op basis van die data actie ondernemen.”

Een onafhankelijk systeem

“Power Quality is een gecentraliseerd systeem dat volledig los staat van het informaticanetwerk,” zegt Vantrimponte nog. “Dat is voor ons ook een groot voordeel. De klikspaan doet dus altijd zijn werk, zelfs als het volledige IT-netwerk plat zou liggen. Daarom vergelijk ik de oplossing graag met de zwarte doos van een vliegtuig. Het geeft je de informatie die je nodig hebt – los van de externe omstandigheden en in real time. Voor ons is het dus duidelijk: we kunnen niet zonder.”