Koeling en klimaatregeling: hoe kunt u het verbruik ervan verminderen?

Ongeveer 80% van de kosten van een koelinstallatie zijn toe te schrijven aan de energietoevoer. Hetzelfde geldt voor klimaatregeling.

21/03/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Met een aantal quick wins komt u al een heel eind? Volg de gids …

1. De koeling

Voor sommige bedrijven is een optimale werking van de koelinstallaties van cruciaal belang. Denk maar aan bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie, de distributiesector, de farmaceutische sector, … Zij moeten niet alleen degelijke koelsystemen kopen, maar ook het energieverbruik ervan onder controle houden. En net daar knelt het schoentje soms …

Met een doelgerichte energieaudit kunnen rendementsverliezen worden opgespoord, verbeteringsmaatregelen worden voorgesteld en indien nodig kan de vernieuwing van een deel of de volledige installatie worden overwogen. Maar ook enkele eenvoudige tips kunnen alvast wonderen doen. We zetten ze even op een rijtje …

> Ontdooien. Minstens twee keer per jaar!

> De dichtingen controleren. Als ze niet meer hermetisch afgesloten zijn, kan er heel wat energie verloren gaan, wat een overconsumptie kan veroorzaken.

> De spoelen afstoffen. Een ophoping van stof vermindert de prestaties en doet het energieverbruik stijgen.

> Lekken opsporen. Koelinstallaties maken gebruik van synthetische koelmiddelen (freon). Het komt wel vaker voor dat dit gas ontsnapt.

Hier vindt u nog andere handige tips om uw koelinstallaties te optimaliseren. Zeker nu de zomer weer voor de deur staat … En om een overzicht te hebben van uw kosten en tot 30% minder te verbruiken, kunnen onafhankelijke koelexperts uw noden analyseren.

2. De klimaatregeling

Het is niet altijd evident om een aangename temperatuur aan te houden in uw gebouwen. Om het welzijn van hun medewerkers en/of klanten te garanderen ongeacht het seizoen, kiezen heel wat bedrijven uit tal van sectoren voor klimaatregeling. Als die echter niet weldoordacht gekozen en goed onderhouden wordt, kan uw klimaatregeling al snel een van de grootste energieverslinders van uw bedrijf worden en uw energiefacturen de hoogte in jagen. Wat moet u zeker doen?

> Ze minstens om de 2 jaar laten onderhouden.

> Een timersysteem voorzien om de klimaatregeling uit te schakelen als er niemand meer aanwezig is.

> 3 tot 4 keer per jaar de filters van de binnenste onderdelen schoonmaken.

> Een keer per jaar de buitenste unit afstoffen.

> De ramen en deuren van de geklimatiseerde lokalen sluiten.

> Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen beperken tot 5 °C.

U wilt nog een stap verder gaan? Dan kunt u overgaan tot een lenteschoonmaak van uw airconditioninginstallatie!

Uw klimaatregeling heeft een rechtstreekse invloed op de prestaties en de gezondheid van uw medewerkers, maar ook op uw energiebudget. ENGIE kan u helpen om tot 1,50 €/m³/u te besparen …