Leonidas vermijdt verbruikspiek bij opstart van machines

Leonidas verwent ons al meer dan 100 jaar met zijn pralines en een honderdtal chocoladesmaken. Voor zijn energie doet het een beroep op ENGIE. Maar het partnerschap gaat tegelijk ook veel verder …

23/02/2017 -
Kristof C.

In 1913 richtte Leonidas Kestekides in Gent het pralinemerk op dat nu wereldwijd bekendheid geniet. Elk jaar produceren de ateliers aan de Graindorlaan en de Industrielaan in Anderlecht 6.500 ton pralines, die hun weg vinden naar bijna 1.400 verkooppunten. Daar vullen ze de beroemde pralinedoosjes en bezorgen ze klein en groot momenten van zoet geluk. Heerlijk!

Of het merk Leonidas grote bekendheid geniet? De bekendheidsgraad bedraagt bijna 97%! Voor zijn industriële processen heeft het bedrijf al vele jaren geleden zijn volle vertrouwen aan ENGIE geschonken!

“Je mag gerust stellen dat wij een historische klant van ENGIE zijn”, zegt Fabienne Doem, inkoopdirectrice bij Leonidas. “Natuurlijk hou ik de energiemarkt in het oog, maar ik weet ook dat ik niet van leverancier wil veranderen. ENGIE is een solide onderneming die ons nooit problemen oplevert en zowel de administratieve formaliteiten als de klantenrelaties heel goed beheert. Ze kent ons goed en volgt onze evolutie op de voet.”

Toonaangevend blijven

Om elk jaar een miljoen pralines te produceren die zo zalig op de tong smelten, zet Leonidas tot 500 mensen aan het werk. Zij zorgen ervoor dat wij onszelf af en toe kunnen trakteren op een heerlijk extraatje. Omdat de pralineproductie seizoensgebonden is (in de zomer daalt de consumptie ervan), behoort Leonidas met een jaarverbruik van 4 miljoen kWh eigenlijk niet tot de grootste stroomverbruikers. Toch houdt het de prijzen scherp in de gaten.

“Ik koop al 22 jaar energie aan”, zegt Fabienne Doem, “en het klopt dat ik alle mogelijkheden onderzoek om de kosten naar beneden te krijgen, ook al is Leonidas niet bij de grootste verbruikers. Wij hebben bijvoorbeeld onze energie-efficiëntie verhoogd door ledverlichting te installeren. Leonidas heeft aandacht voor het milieu, maar de kosten blijven onze prioriteit. Wij zijn trots op onze onberispelijke prijs-kwaliteitverhouding. Op onze markt zijn wij cost-leader, maar die eerste plaats behouden is een dagelijkse strijd. Aandacht voor alle aspecten die ons concurrerend houden, is bijgevolg essentieel.”

4% energiebesparingen

Met deze doelstelling voor ogen vroeg Leonidas vier jaar geleden aan ENGIE om te onderzoeken of zijn elektriciteitsverbruik kon worden afgevlakt. Was een lagere kwartierpiek – het maximaal gevraagd vermogen tijdens de facturatieperiode – mogelijk? Want de kwartierpiek beïnvloedt sterk de elektriciteitsprijs.

“ENGIE installeerde bij ons registratietoestellen en voerde een volledige verbruiksanalyse uit”, besluit Fabienne Doem. “De hamvraag luidde: hoe vermijden wij een verbruikspiek wanneer wij al onze machines opstarten? Op basis van de audit hebben zij ons vervolgens oplossingen voorgesteld. Zij werkten als echte partners samen met onze technische teams en boden alle nodige hulp. Uiteindelijk zijn wij er op die manier in geslaagd om 4% te besparen op ons verbruik. En aangezien ons verbruiksprofiel evolueert, zullen we de analyse over een jaar overdoen…”.

Hebt u ook projecten om uw installaties minder stroom te laten verbruiken? Neem dan met ons contact op via www.engie-electrabel.be/contactB2B of bel 02 336 79 20, zodat wij samen uw energieprojecten kunnen uitvoeren.