7 oplossingen om de energie-uitdagingen van gebouwen in mede-eigendom aan te gaan

Ook op markt van de mede-eigendom vinden innovatieve diensten en technologieën meer en meer ingang. Ze moeten het werk van gebouwbeheerders vergemakkelijken en hen helpen hun gebouwen optimaal te beheren.

09/11/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

De energiewereld bevindt zich in een transitie en de energie-uitdagingen voor flatgebouwen zijn zeer hoog. Die uitdagingen zijn des te belangrijker omdat deze gebouwen meerdere gezinnen huisvesten waarvan de interesses en financiële capaciteiten vaak heel verschillend zijn.

Nieuwe diensten en innovatieve technologieën zijn nu beschikbaar op de markt. Ze zijn bedoeld om gebouwbeheerders helpen om het beheer van hun gebouwen te optimaliseren. Deze oplossingen zijn min of meer eenvoudig in te stellen en brengen vaak erg snel op. Bovendien kunnen ze waardevermindering van het gebouw voorkomen en belastingen aanzienlijk verminderen. En niet in het minst, ze helpen om de regelgeving te respecteren.

  1. Een energie-audit om de beginsituatie te beoordelen

Om te beginnen wordt vaak een ​​energieaudit aanbevolen. Dit geeft een diagnose van het gebouw en de faciliteiten, een analyse van energieverliezen en verwarmingsbeheer. Duidelijke aanbevelingen en de nodige investeringen zullen ook in het rapport worden vermeld. Zo kunt u prioriteiten stellen voor acties en zien wat het opbrengt.

  1. Maak het verwarmingssysteem efficiënter

Een ander energievraagstuk voor flatgebouwen zijn de verwarmingsinstallaties. Die vertegenwoordigen over het algemeen bijna 30% van de uitgaven van de mede-eigenaars.

         Verwarmingsonderhoud en audit

Onderhoud en audit van verwarmingsinstallaties zijn sterk gereguleerd in België. Deze verplichtingen verschillen sterk naargelang van de regio waar de installatie zich bevindt, het vermogen en het type. Het doel van het onderhoud is om de ketel in goede staat te houden en het verbruik te verminderen. Tijdens de audit zal een expert de energieprestatie van de installatie evalueren, beoordelen of de ketel goed gedimensioneerd is en  aanbevelingen geven voor het gebruik en de prioriteiten voor actie.

         Aansluiting van collectieve schoorstenen

Volgens de Europese richtlijn Ecologische ontwerp 2009/125 /EG zal “met ingang van 26 september 2015 […] de condensatieketel de minimumstandaard zijn.”

Deze richtlijn kan problematisch zijn voor mede-eigendom. Individuele verwarmingsketels in gebouwen zijn meestal verbonden aan collectieve schoorstenen en bij vervanging komt vaak een complex buizensysteem kijken: atmosferische en condensatieketels kunnen technisch gezien niet functioneren via één en dezelfde schouw.

Het wordt daarom aanbevolen om de situatie grondig te bestuderen en leidingwerk en vervanging van de ketel te voorzien. Wacht niet op een panne, want dan staat u voor een moeizaam proces.         

         WKK-installaties

Bij warmtekrachtkoppeling worden tegelijk elektriciteit en warmte geproduceerd, via dezelfde installatie met één enkele brandstof, en dat met een betere efficiëntie dan de gescheiden productie van deze twee energieën. WKK wordt nu gebruikt in appartementen om energie te besparen omdat het 70% van de warmte van het gebouw en 90% van de elektriciteit voor de gemeenschappelijke ruimtes kan produceren.

Er hangt echter een kostenplaatje aan vast. Daarom kunnen mede-eigenaars nu WKK’s installeren via derde financieringsmodellen: de kosten van de investering worden gedragen door de installateur die betaalt via groenestroomcertificaten en de doorverkoop van de geproduceerde elektriciteit op het netwerk, met uitzondering van de energie die wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw (die gratis is).

  1. Oplaadoplossingen voor elektrische voertuigen op de parking

De vraag naar laadstations groeit in dezelfde mate als de vraag naar elektrische auto’s. Aangezien het opladen van deze voertuigen idealiter voornamelijk ’s nachts gebeurt, kan dit belangrijk zijn voor uw mede-eigendom.

Goed nieuws: de nieuwe wet op mede-eigendom ondersteunt eigenaars die een laadstation op hun individuele meter kunnen aansluiten. In dit geval hoeven zij de algemene vergadering niet meer te raadplegen. Het volstaat om eerst de syndicus of de andere mede-eigenaars te informeren. Als het een meer globale installatie,  gemeenschappelijke laadpalen of een aansluiting op de Algemene Delen betreft, zal het natuurlijk als project in de algemene vergadering moeten worden voorgelegd.

  1. Groene en lokale energie produceren

De prijs van een installatie voor fotovoltaïsche panelen is de afgelopen jaren sterk gedaald en is nu betaalbaar. Gemeenschappelijke kosten kunnen hierdoor aanzienlijk verminderen (soms zijn er zelfs geen meer).

Om fotovoltaïsche panelen te installeren op uw appartement, is de toestemming van de algemene vergadering van mede-eigenaars onvermijdelijk. Dat betekent niet dat alle mede-eigenaars financieel moeten bijdragen aan de investering. Hun akkoord zal voldoende zijn.

  1. Intelligent tankbeheer

Nieuwe technologieën maken nu intelligent beheer van mede-eigendom mogelijk. Dankzij geconnecteerde sensoren kunnen gebouwbeheerders vanuit hun kantoor de verschillende tanks (waterontharders, olietanks, regenwater, enz.) van het gebouw beheren. Zo zijn de mede-eigenaars er zeker van dat alle faciliteiten perfect werken.

  1. Verlichting van gemeenschappelijke ruimtes

In gemeenschappelijke gebouwen is ook de verlichting van gemeenschappelijke ruimtes van groot belang, hoewel deze normaal niet permanent wordt gebruikt. Vervangen door oplossingen met hogere prestaties zorgt over het algemeen voor een aanzienlijke daling van het elektriciteitsverbruik en de onderhoudskosten (zoals het vervangen van lampen, enz.).

  1. Thermische isolatie van het gebouw

De meerderheid van de nationale vastgoedportefeuille is ouder dan 40 jaar. Gebouwen in mede-eigendom zijn dan ook vaak weinig energie-efficiënt. Renovatiewerkzaamheden aan de gebouwschil maken het echter mogelijk om zich op lange termijn te wapenen en de winst is onmiddellijk zichtbaar. De werken hebben meestal betrekking op de gevel, het dak en de gemeenschappelijke delen.