Praktische tips om uw bedrijf te wapenen tegen de koudegolf

Een koudegolf doet op dit moment heel België bibberen. Schakel uw verwarmingsinstallaties niet te snel uit want het is winter en dat zullen we geweten hebben.

30/01/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Het KMI kondigt voor de volgende dagen heel koude continentale polaire winden aan. Het zal dag en nacht vriezen maar het wordt wel steeds klaarder buiten.

Om uw bedrijf zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de vriestemperaturen, zetten wij alvast een aantal praktische tips op een rijtje om de komende dagen energie en geld te besparen. Sommige van de tips hieronder vergen een kleine investering die u snel kunt terugverdienen, anderen zijn dan weer goedkoop, of zelfs helemaal gratis.

1. Zorg dat uw verwarmingsinstallatie optimaal functioneert

Indien de verwarmingsinstallatie van uw bedrijf niet optimaal functioneert, wacht dan niet tot het laatste moment om deze te laten nakijken. Een slecht onderhouden ketel kan tot 10% extra verbruik genereren. Als u dit nog niet hebt gedaan, kan een eenvoudige onafhankelijke audit door een specialist van ENGIE het rendement van uw installatie verbeteren en de te treffen acties vaststellen om energieverspilling of een panne te voorkomen. U krijgt concrete aanbevelingen en een duidelijke kostenschatting.

2. Corrigeer de verwarmingscurve

De verwarmingscurve is instelbaar op de regelaar en is afhankelijk van de gewenste comforttemperatuur, het isolatieniveau van het gebouw en de overdimensionering van de verwarmingselementen. Indien dit geen ongemak voor uw werknemers oplevert, zal een verlaging van de temperatuur van het geproduceerde verwarmingswater het brandstofverbruik van de ketel doen verminderen. Geschat wordt dat dit zal resulteren in 5% minder verbruik.

3. Benut het zonlicht optimaal

Het zal koud, maar helder worden. Maak dus optimaal gebruik van het natuurlijke zonlicht om uw gebouw te verwarmen. Door ’s avonds de gordijnen, luiken en jaloezieën te sluiten, kunt u bovendien de warmte binnen houden.

4. Breng extra isolatie aan

De energie-efficiëntie van uw gebouwen is eveneens afhankelijk van uw isolatie. Wilt u op lange termijn handelen, weet dan dat er verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar zijn voor ramen, muren, vloeren en daken waarmee u de energie-efficiëntie kunt verbeteren. Een iets duurdere, maar zeker winstgevende investering.

5. Isoleer uw warmtebronnen

Zorg ervoor dat u de muur achter de radiatoren bedekt met een reflecterende folie en dat er zich in de ruimte ertussen zo weinig mogelijk voorwerpen of meubels bevinden. Zo kan de warmte zich beter verspreiden doorheen de ruimten. Sluit ook de deuren goed en zet de radiatoren enkel aan wanneer u een bepaalde ruimte betrekt.

6. Oververhit het boilerwater niet

Voorkom energieverspilling en verlaag de temperatuur van uw boiler. Idealiter verwarmt u het water niet boven 50° C.

7. Verwarm uw gebouwen niet onnodig

Volgens een studie van de Helsinki University of Technology zijn uw werknemers het meest productief wanneer de temperatuur 22° C bedraagt.