Relighting: 5 vaakst gestelde vragen

Relighting is een heel eenvoudige energie-efficiënte oplossing. Maar misschien zit u nog met vragen over uw project. Wij beantwoorden voor u de 5 vaakst gestelde vragen over relighting.

22/09/2020 -
Hélène D.
Marketing expert Renewable energy & energy efficiency

Vraag #1. Relighting of relamping: wat kies ik voor mijn bedrijf?

Bij relamping vervangen we de lampen zonder de armaturen te wijzigen.
Bij relighting installeren we compleet nieuwe verlichtingsarmaturen.

Een relamping is goedkoper, maar opgelet! Een nieuw type lichtbron plaatsen in een oud armatuur dat er niet voor ontworpen is, kan teleurstellende resultaten opleveren.

6 nadelen van relamping

  • Weinig besparing op energie: de oude driver blijft evenveel energie verbruiken.
  • Compatibiliteitproblemen met de huidige ballast: ledlamp werkt niet of knippert.
  • Ballast verwijderen en ledlampen rechtstreeks aansluiten op 230 V mag niet: de CE-keuring vervalt dan.
  • Niet compatibel met geïntegreerde noodverlichting.
  • De bestaande armaturen zijn al sterk verouderd: onderdelen zoals reflectoren, beschermkappen en sockets zijn vuil of verduurd. De warmteverdeling van de bestaande armaturen is dus niet noodzakelijk optimaal voor led waardoor ledlampen aan performantie verliezen en minder lang meegaan.


4 voordelen van relighting

  • Gegarandeerde levensduur en garantie op een hoogwaardige installatie
  • Mogelijkheid op subsidies (onder voorwaarden)
  • Betere resultaten op het vlak van efficiëntie
  • Ideaal moment om ook de posities van de armaturen kritisch te evalueren en eventueel aan te passen voor een beter comfort, een betere verlichting

Bij ENGIE kijken we naar uw bestaande situatie, en helpen u de juiste keuze te maken tussen relighting en relamping.

Vraag #2. Hoeveel bespaart mijn bedrijf door te switchen naar ledverlichting?

Hoeveel uw bedrijf precies bespaart hangt natuurlijk sterk af van de huidige situatie, de bestaande installatie, het aantal branduren, de elektriciteitsprijs en het type gebouw.

Het volgende voorbeeld van een daadwerkelijke installatie bij een klant van ENGIE toont u alvast de mogelijkheden.
Voorbeeld van een installatie van 20.000 m2

Deze onderneming had een verlichtingsinstallatie met vooral tl-lampen. Dat resulteerde in een jaarlijkse elektriciteitskost van 130.000 euro per jaar.

Bovendien werden de lampen in de armaturen om de 4 jaar vervangen. Want ze haalden tegen dan niet meer hun vereiste lichtniveau. Die onderhoudskost kwam op 70.000 euro per jaar.

Door over te stappen op ledverlichting viel de jaarlijkse onderhoudskost volledig weg – de levensduur en lichtkwaliteit van de installatie is door ENGIE gegarandeerd.

En ook: door te kiezen voor led gecombineerd met aanwezigheidsdetectie, daalde het verbruik drastisch, tot meer dan 40%. De hele investering was dus terugverdiend in amper 3 jaar. 

De onderneming kan nog vele jaren genieten van een nieuwe kwalitatieve verlichting en energiebesparing.

Neem gerust contact op voor een eerste schatting van uw project. 

Vraag #3. Zijn er financiële oplossingen om mijn project te realiseren?

Met onze financieringsoplossing geniet u alle voordelen van relighting zonder dat u zelf hoeft te investeren. Bovendien regelt ENGIE alle administratieve rompslomp van a tot z. En het beste van al: u bespaart vanaf dag 1 op uw energiefactuur. 

Vraag #4. Welke garantie heb ik op mijn nieuwe installatie?

De garantietermijn en uw garantie zelf hangen sterk af van uw leverancier. Dus dat is niet altijd zo duidelijk.

Bij ENGIE willen we glashelder zijn: u krijgt een garantie op zowel het materiaal als de uitgevoerde werken. Op materiaal krijgt u een garantie van minimum 5 jaar lichtkwaliteit conform de norm op de door ons gekozen lichtarmaturen. Bovendien garanderen we minimum 2 jaar op de uitgevoerde werken. Of zelfs langer als u kiest voor een financieringsoplossing.
 

Vraag #5. Wat is de impact van de helderheid van het blauwe ledlicht?

Er is een algemene misvatting dat blauw ledlicht schadelijk is voor het netvlies. Onjuist, blijkt uit onderzoek. Er zijn bovendien normen vastgelegd die bepalen welke helderheid wenselijk is voor elk type van omgeving. Al onze verlichting is getest volgens IEC 62471. Dat is de standaard voor fotobiologische veiligheid van lampen en lampsystemen.

Bovendien doen we bij elke installatie een voorafgaande analyse om te bepalen welk type licht noodzakelijk is. Zo verzekeren we de beste verlichting voor het welzijn en de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers.