RenoWatt, het programma voor een intelligente stad

Om de openbare diensten te helpen mee in het avontuur van de smart city te stappen en van hun energietransitie een echt succes te maken, lanceerde Wallonië het programma RenoWatt. De bedoeling? Ondersteuning bieden bij de energierenovatie van gebouwen via een EnergiePrestatieContract (EPC) waarvan de kosten kunnen worden gedragen door het bedrijf waarmee het EPC wordt ondertekend. Seraing en Luik deden het al voor!

16/10/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Sa mission : fournir une assistance pour la rénovation énergétique des bâtiments à travers un contrat de performance énergétique (CPE) dont les coûts peuvent être pris en charge par l’entreprise avec qui l’on signe ce CPE. Des villes comme Seraing ou Liège en profitent déjà.

L’efficacité énergétique de vos bâtiments doit être améliorée ? Vos budgets sont limités ? Les procédures de marchés publics vous font reculer Kan de energie-efficiëntie van uw gebouwen beter? Maar hebt u een beperkt budget? Schrikken openbare aanbestedingen u af? Dan kan RenoWatt u het werk een stuk makkelijker maken en u helpen een intelligente stad te worden op het vlak van energie. Het programma staat in voor het beheer van het volledige proces, van de selectie van de gebouwen tot het afsluiten van het EnergiePrestatieContract. ? RenoWatt peut vous faciliter la tâche et vous aider à devenir une ville énergétiquement intelligente. Le programme assure la gestion de tout le processus, de la sélection des bâtiments jusqu’à la conclusion du contrat de performance énergétique.

Een EnergiePrestatieContract?

Een EPC is een globale oplossing op lange termijn, waarbij u niet alleen de analyse van de verbruiksgegevens en de werkzaamheden (verwarming, ventilatie, klimaatregeling, verlichting, hernieuwbare energie enz.), maar ook het onderhoud na de werken uitbesteedt. In ruil daarvoor krijgt u een contractuele garantie dat de geplande besparingen ook echt werkelijkheid worden. En die besparingen kunnen gaan tot wel 12 of 53%!

Wie betaalt? U kunt de kosten zelf betalen, of ze laten financieren door het bedrijf waarmee u het EPC ondertekent, zoals ENGIE Cofely. Dat bedrijf vergoedt dan zichzelf via de besparingen.

In Luik bijvoorbeeld hebben 27 scholen een EPC afgesloten voor de renovatie van in totaal vijftig gebouwen. Ook de stad Seraing neemt sinds een jaar deel aan het project RenoWatt. Hier gaat het om vier gebouwen: drie sporthallen en de bibliotheek. De bedoeling? Een besparing tot 48% in het gas- en elektriciteitsverbruik van de gerenoveerde gebouwen!

Het EPC: ook in Brussel en Vlaanderen

Het programma RenoWatt is enkel gericht op Wallonië. Toch kunnen ook Brussel en Vlaanderen mee profiteren van de voordelen van een EnergiePrestatieContract.

Verschillende steden en gemeenten gaven al het goede voorbeeld, zoals Geel sinds 1 januari 2019. Via zo'n EPC wil die stad 45% besparen op haar elektriciteitsverbruik en 18% op het aardgasverbruik. Ook https://www.engie.be/nl/londerzeel-en-meise-maken-samen-hun-gebouwen-energiezuiniger-met-epc/Londerzeel en Meise sloegen de handen in elkaar voor hun EPC (het eerste intergemeentelijke EPC in 2018). Hun dossier is bovendien opgenomen in het Burgemeestersconvenant.

Financiering voor de energietransitie van uw gebouwen

Stad of bedrijf? Ook u kunt rekenen op financiering om u te helpen bij de renovatie van uw gebouwen in dit nieuwe tijdperk van smart cities. Het maakt zelfs niet uit in welk gewest u woont. In onze gratis gids 'Hoe zorgt u voor een geslaagde financiering van de energietransitie voor uw bedrijf' vindt u alle details.