De stad Seraing neemt deel aan de energietransitie

Seraing streeft haar energiedoelstellingen na.

15/02/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Om haar verbruik te verminderen, neemt de stad sinds iets meer dan een jaar deel aan het RenoWatt-project. Dat project wil de energie-efficiëntie van openbare gebouwen verbeteren door middel van algemene bijstand aan lokale autoriteiten. Naar aanleiding van een overheidsopdracht onder leiding van de GRE (Groupement de Redéploiement Economique) van Luik werd de stad gekozen om aan het project deel te nemen. Eind december 2017 tekende het voor een periode van drie jaar een energieprestatiecontract (EPC) met ENGIE Cofely, een dochteronderneming van ENGIE.

Dankzij dit energie-efficiëntieproject kan Seraing een echt energietransitieproces opstarten en de strijd aangaan tegen de klimaatverandering. Bedoeling is om 44% minder broeikasgassen uit te stoten.

4 gebouwen zijn betrokken bij de renovatie: de bibliotheek en drie sporthallen (Bois de l’Abbaye, Jemeppe en Ougrée).

Doel: aanzienlijke energiebesparingen

 De renovatiewerken, in totaal voor 750.000 euro (300.000 euro voor de bibliotheek en 450.000 euro voor de 3 sporthallen), werden in drie maanden voltooid, van juni tot september 2018.

Het betreft de installatie van condensatieketels, de renovatie van warmwatercollectoren, conformiteit van het controlesysteem tegen legionella in het sanitair warmwaternetwerk, de vervanging van de ventilatie door eenheden met warmterecuperatie, vervanging van voorschriften en ten slotte de vervanging van gebouwtoezicht door een online versie (via internet).

Daarnaast kreeg de bibliotheek nieuwe dakisolatie en werden de ramen vervangen.

Uit de jaarlijkse winstberekening bleek dat Seraing met al deze renovaties tot 48% op gas en elektriciteit zal kunnen besparen.

 

       > Ontdek ook het geval van de gemeenten Londerzeel & Meise