Zorginstellingen: zo daalt uw energiefactuur drastisch

In vergelijking met onze buurlanden stoten Belgische zorginstellingen relatief veel CO2 uit. En dit ondanks enorme inspanningen. Er is dus dringend actie nodig. Tijd voor een koolstofarme aanpak. Hoe? Door zelf energie te produceren en met slimme energiebesparende maatregelen.

12/03/2021 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Hoe uw zorginstelling zelf energie produceert

1. Warmtekrachtkoppeling

Met warmtekrachtkoppeling (WKK) produceert u als zorginstelling tegelijkertijd elektriciteit en warmte. U wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en uw energiefactuur daalt.

2. Middelgrote windturbine

Door een middelgrote windmolen te plaatsen bespaart u 10 tot 30% op uw energiefactuur & geniet u gedurende 20 jaar van groene energie. De terugverdientijd van die investering bedraagt slechts 6 jaar!

Hoeveel u precies bespaart, hangt af van investeringssteun, de gemiddelde windsnelheid op uw locatie en uw huidige elektriciteitsprijs (inclusief transportkosten en heffingen).

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen kunt u makkelijk laten plaatsen op uw daken of zelfs op uw parkeerterrein. Het rendement hangt af van heel wat factoren: het aantal panelen, het type, de locatie, de kwaliteit, de omvormer, het onderhoud, inbegrepen diensten … Maar deze investering betaalt zichzelf in zowat alle gevallen terug binnen 7 jaar, en dat is lang vóór uw panelen vervangen moeten worden.

Slimme energiebesparende maatregelen

1. Relighting

Verlichting is een belangrijke hap uit het budget van uw zorginstelling. Het installeren van een ledverlichtingssysteem leidt tot een aanzienlijke besparing op uw elektriciteitsrekening en bovendien verhoogt u het comfort van uw patiënten en bewoners. Uw verlichting wordt dan aangepast aan de eisen en activiteiten van uw ziekenhuis, woonzorgcentrum  of medisch centrum.

2. Koelinstallatie: renovatie of vervanging

Uw koelinstallatie is belangrijk. U wilt dat ze optimaal werkt. Onze onafhankelijke experts kijken naar uw noden en doen een voorstel voor renovatie of vervanging van uw koelinstallatie.

3. Klimaatregeling: renovatie of vervanging

ENGIE biedt onafhankelijk advies om uw klimaatregeling te renoveren of te vervangen. Met onze oplossing bent u in orde met de snel veranderende en verstrengende wetgeving inzake klimaatregeling.

4. Onderhoud technische installatie

ENGIE zorgt dat de technische installaties van een gebouw perfect werken en dat de energie op een rationele manier gebruikt wordt. Tegelijk waken we over het optimale comfort van de gebruikers.

EPC: besparen op lange termijn

En dan is er nog het energieprestatiecontract (EPC)van ENGIE.

Bij een EPC beheren wij de energieverbruikende technische installaties van uw zorginstelling. U krijgt de eindcontrole maar hoeft zelf niets te doen. Wij zorgen voor de audit, de projectbegeleiding, de uitvoering én volledige opvolging.

Door uw besparingen verdient u uw investering terug. Vallen de besparingen tegen?

Dan betalen we u het verschil gegarandeerd terug. Bespaart u meer dan gepland?

Dan delen we de winst.

Maar besparen doet u altijd. Dat is een spijkerharde garantie.

Subsidies voor zorginstellingen

Gelukkig begrijpen de regionale overheden in België  de noden van de klimaatuitdaging. Ze voorzien daarom klimaatsubsidies voor de gezondheidssector. Hiervoor kunt u eerst een energiescan laten uitvoeren.
  
Hebt u interesse in andere oplossingen voor meer energie-efficiëntie? 

Ontdek ze in dit gratis e-book en krijg een overzicht van Europese en regionale subsidies, groenestroomcertificaten, productgerelateerde subsidies en fiscale voordelen.