Energieaankoop : 3 redenen waarom Walibi voor ENGIE kiest

De relatie tussen Walibi en ENGIE houdt al vele jaren stand. Daar zijn minstens drie goede redenen voor…

22/08/2016 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

Een pretpark kan zich gewoon geen onderbreking van de energielevering veroorloven. Bovendien verbruikt Walibi met zijn 40 attracties, een waterpretpark, verscheidene shops en restaurants veel stroom: bijna 7 miljoen kWh per jaar. Dat is evenveel als 1 750 gezinnen. Een betrouwbare partner voor de energielevering is dus cruciaal.

De relatie tussen Walibi en ENGIE houdt al heel lang stand”, zegt Stéphane Dury, Financieel Directeur bij Walibi. “En dat is geen toeval … Mijn Account manager adviseert mij over de beste strategie om elektriciteit en aardgas aan te kopen. Voor onze gasbevoorrading hebben wij een vast meerjarencontract gesloten. Toen ik in 2008 bij het pretpark startte, gaf ik eerst de voorkeur aan de klikformule. Daarbij wordt de prijs van het volgende jaar berekend op basis van het gemiddelde van de vier kliks die ik in de loop van het jaar bepaal. Maar door de daling van de elektriciteitsprijs voelde ik mij toch meer op mijn gemak met de keuze voor een vaste prijs bij de contracthernieuwing.” Deze flexibiliteit bij de aangeboden contracttypes is een van de drie redenen waarom Walibi een trouwe klant van ENGIE blijft.

1. Flexibiliteit

“Dit is een belangrijke eigenschap van ENGIE”, bevestigt Stéphane Dury. “ENGIE kent ons en stelt ons vaste of variabele formules voor. Hun Account Manager denkt samen met mij na over het voordeligste tarief. Het blijft hoe dan ook belangrijk om de evolutie op de energiemarkten in het oog te houden. Ook de informatie en marktanalyses die ENGIE ons bezorgt, helpen ons om optimale keuzes te maken. Dat is gemakkelijk.”

2. Continue bevoorrading

Een jaarverbruik van zeven miljoen kWh is gigantisch. Als Walibi open is, bedraagt de kwartierpiek (het maximaal gevraagd vermogen) niet minder dan 2.400 kWh. En dat vrijwel onafgebroken tussen 11 en 17 uur. In die omstandigheden mag er zich natuurlijk niet het minste probleem met de elektriciteitslevering voordoen.

“In feite is het simpel: als het pretpark open is, is geen enkele stroomonderbreking aanvaardbaar. Thuis een uur zonder stroom zitten, is geen ramp, hier wel! Als wij een uur zonder stroom zitten, is dat voor de bezoekers én voor ons een catastrofe. Dat is één van de hoofdredenen waarom wij voor ENGIE als leverancier hebben gekozen. Marc Glinne en zijn specialistenteam hebben een grondige vermogensstudie van het pretpark uitgevoerd, onderzocht of de hoogspanningscabines wel op de juiste plaats stonden en condensatorbatterijen toegevoegd om de hele installatie te optimaliseren.”

3. Beschikbaarheid en expertise

Energie leveren is één zaak. Maar daarnaast begeleiding bieden, naar de klant luisteren, hem grondig leren kennen en begrijpen en zijn ontwikkeling ondersteunen, is nog veel beter. “Dat ENGIE als een partner heel dicht bij ons staat, is een enorm pluspunt”, aldus Stéphane Dury. “Mijn Key Account Manager, Jean-Yves Echevin, staat altijd voor ons klaar: één telefoontje en hij reageert. Ik kom niet terecht bij een antwoordapparaat of een centrale, waar niemand mijn dossier kent. En hij onderneemt onmiddellijk actie. Of hij treedt proactief op en bezorgt ons informatie, tabellen en analyses. Hij kan een beroep doen op experts om alle elektriciteitsuitdagingen op te lossen. Bijvoorbeeld voor de stroomvoorziening van onze attracties bestuderen wij samen met ENGIE hoe wij dat het beste aanpakken. Wij gaan samen na of ons interne elektriciteitsnet een extra attractie aankan. Die beschikbaarheid en expertise bevestigen voor mij dat wij met ENGIE de juiste keuze hebben gemaakt.”

ENGIE doet meer dan energie leveren aan Walibi. Zij zijn ook actief betrokken bij de ontwikkeling van verscheidene attracties, zoals de gloednieuwe Pulsar en eerder ook de Psyké Underground. Daarover leest u meer in ons artikel “Een beetje EN(er)GIE in de attracties van Walibi

Wil u op de hoogte blijven van de nieuwste marktevoluties om de juiste beslissingen te nemen als u energie aankoopt?

> Meld u dan aan om onze wekelijkse nieuwsbrief “Energy Market News” te ontvangen

> Download ons webinar “Energiemarkten: exclusieve analyse vanuit de trading room