Aankoper Leonidas houdt de marktprijs in het oog

Leonidas koopt alleen chocolade wanneer de prijs gunstig is en het houdt daarvoor de markt scherp in het oog. De pralinefabrikant past dezelfde methode toe om elektriciteit af te nemen bij ENGIE.

22/08/2016 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

Om 6.500 ton pralines per jaar te produceren heb je een massa chocolade nodig. Hoogwaardige chocolade bovendien. Leonidas koopt zijn chocolade aan op de spotmarkt (levering binnen een maand) en op de termijnmarkt (levering over drie maanden tot twee jaar). Fabienne Doem, de inkoopdirectrice, heeft als taak om kwaliteitschocolade tegen de juiste prijs aan te kopen.

Eigenlijk zijn er drie beurzen”, zegt ze. “Afrikaanse cacaobonen worden verhandeld op een beurs in Londen, de Amerikaanse op een beurs in New York en de Aziatische in Tokio. Ik koop natuurlijk niet overal tegelijk. Wij ontvangen dagelijks de prijs van de cacaobonen bij beursopening, uitgedrukt in pond sterling per ton. Op basis van die prijs, onze behoeften en de marktcontext, beslis ik telkens of wij al dan niet een bestelling plaatsen en op welke termijn. De oogst is bepalend voor de evolutie op de chocolademarkt. Er wordt het hele jaar geoogst, maar oktober tot mei is de hoofdperiode en juni tot september de secundaire periode. De oogst is natuurlijk altijd afhankelijk van het weer. En aangezien alle producenten onder de evenaar zijn gevestigd, is de impact van een weersverschijnsel als El Niña aanzienlijk. De laatste jaren is de situatie door de groeiende invloed van de speculanten nog complexer geworden. De prijzen blijven op een hoog niveau en aan die toestand lijkt niet snel een einde te komen. Bij de graanproducten heeft het acht jaar geduurd! Het is dus cruciaal om op het juiste moment te kopen.”

Elektriciteit: idem

Voor zijn gasleveringen betaalt Leonidas een vaste prijs gedurende één of twee jaar, afhankelijk van het contract. Maar elektriciteit koopt het aan volgens een “klikovereenkomst”. Er is dus weinig verschil met de chocoladeaankopen door het bedrijf.

ENGIE kent ons goed”, aldus Fabienne Doem. “Onze elektriciteitsleverancier weet dat ik het gewoon ben om op grondstoffenbeurzen te handelen en biedt mij dezelfde voorwaarden voor onze stroom. Ik volg de markt dus elke dag en klik als ik denk dat het het juiste moment is. Op de termijnmarkt ben ik actief per kwartaal. Ik voel mij meer op mijn gemak als ik op een beurs aankoop en de speculatieve kant spreekt mij wel aan. Anderzijds wil ik over een bepaalde periode pieken zoveel mogelijk vermijden. Uiteindelijk is de prijs die wij voor onze stroom betalen afhankelijk van de kliks die ik heb gemaakt en van een formule die rekening houdt met onze kwartierpiek.”

Wil u ook op de hoogte blijven van de nieuwste marktevoluties om de juiste beslissingen te nemen als u energie aankoopt?

> Meld u aan om onze wekelijkse nieuwsbrief “Energy Market News” te ontvangen.

> Schrijf in op ons webinarEnergiemarkten: exclusieve analyse vanuit de trading room” van 04 mei 2017.