De verwachtingen voor 2021

2020 was een historisch jaar. Er was de coronacrisis en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De prijzen van aardolie, elektriciteit en gas daalden tot een ongezien niveau. Duik in onze analyse voor 2021.

20/01/2021 -
Emilie K.
Marketing expert Commodity

Om de evolutie rond de energieprijs volledig te begrijpen moet u op de hoogte zijn van de belangrijkste macro-economische trends. Deze hebben onder andere invloed op de vraag. En dus op de verschillende energieprijzen.

Het verloop van de pandemie

De eerste resultaten van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn bekend geraakt eind 2020. En de financiële markten zijn buitengewoon optimistisch. De vaccinatiecampagne is intussen gestart.

Toch zijn er nog veel vragen. 

  • Hoeveel vaccins worden er geproduceerd?
  • Hoe doeltreffend zijn ze?
  • Hoe lang bieden ze bescherming?
  • En wat met de vaccinatiegraad?
     

Hoe dan ook: het vaccin zou in 2021 maar voor een klein deel van de wereldbevolking beschikbaar zijn. Waarschijnlijk minder dan 10%. Bovendien zijn nieuwe lockdownperiodes niet uitgesloten, ook al duren ze misschien minder lang.

Nieuwe president in de Verenigde Staten

Op 20 januari 2021 vond de inhuldiging van Joe Biden plaats. Hoe zal de machtsoverdracht gebeuren? Wellicht moeizaam. En dat kan weleens een rem zetten op een gecoördineerde reactie bij een nieuwe coronagolf én op een ondersteuningsplan voor de economie op korte termijn.

Het buitenlandse beleid van Joe Biden zou een stuk verzoenender zijn dan dat van Donald Trump tegenover de traditionele bondgenoten van de Verenigde Staten.

Europa: historisch steunplan

De Europese landen hebben in juli een akkoord bereikt over een historisch steunplan. Alle landen zouden hun middelen bundelen.

Toch benadrukte deze crisis opnieuw de verschillen tussen de lidstaten. Kan de samenhang in de eurozone worden behouden?

Aardolie in 2021

De olie-index wordt overal ter wereld gevolgd en wordt als de belangrijkste beschouwd. Deze index wordt beïnvloed door onder meer de economie en heeft ook een impact op elektriciteit en gas in het algemeen.

In 2021 is er een verwachte stijging van de vraag naar aardolie. Met name door de heropstart van het lucht- en wegverkeer in de OESO-landen. En de bevestiging van het herstel van de BRICS-landen. Maar de vraag zal eind 2021 nog niet opnieuw op het niveau van 2019 liggen. Want in de OESO-landen zien we een gedragsverandering op het vlak van individuele mobiliteit door de veralgemening van het telewerk.

Voor 2021 zijn er grote onzekerheden.

Een grootschalig vaccinatieprogramma in de OESO-landen zou de vraag sterker kunnen doen stijgen dan verwacht, met als effect een toename van de prijzen. Tot slot zou een nieuwe lockdown op het Amerikaanse grondgebied, onder het presidentschap van Joe Biden, de prijzen opnieuw kunnen doen kelderen.

Volg onze Energy Market LinkedIn-pagina en krijg regelmatig updates over de energiemarkten!