Waarom de energiemarkt ook de weersverwachtingen volgt ?

Weersomstandigheden beïnvloeden het energieverbruik en de elektriciteitsproductie. Daarom is het heel belangrijk dat een energiebedrijf inzicht heeft in de weersverwachtingen.

10/03/2017 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

Bijzondere weersomstandigheden aan de ene kant van Europa hebben bijvoorbeeld een direct effect aan de andere kant van het continent. Elke winter wordt West-Europa een tot twee keer getroffen door Siberische lucht. Soms mengt die zich met koude lucht uit IJsland. En die combinatie leidt tot extreme temperaturen. Gevolg? Het gas- en elektriciteitsverbruik gaat de hoogte in.

Daarom is het dus belangrijk om te weten hoe lang zo’n koudegolf zal duren. Soms houdt die weken aan, en zijn de gevolgen voor de energievoorziening in Europa groot. Maar ook een hittegolf heeft al geleid tot stroomonderbrekingen in heel Europa, vanwege het grotere verbruik door airconditioners.

Seizoenen

Ook tijdelijke en seizoensgebonden elementen kunnen de energiebevoorrading beïnvloeden. Windenergie is bijvoorbeeld heel gevoelig voor weerschommelingen en dus bijzonder volatiel. De windsterkte is afhankelijk van seizoenen, geografische zones of hoge- en lagedrukgebieden. In Scandinavië valt de piek bijvoorbeeld in de winter, terwijl er in de zomer weinig wind is. In het Middellandse Zeegebied zijn de herfst en de lente dan weer de meest winderige periodes. En in Duitsland, Spanje en Denemarken – landen met veel windmolenparken – kunnen er elke vijf minuten veranderingen optreden.

De productie van windenergie hangt rechtstreeks af van de windkracht. En dus heeft die een onmiddellijk effect op het aanbod én de prijs van elektriciteit. Stel dat 5 MW extra productie in Duitse windmolens de energieprijs doet dalen. Dan is het voor België misschien wel interessant om de productie van onze centrales te verminderen, voorrang te geven aan de aankoop van energie en bepaalde eenheden die te duur zijn, zoals gas- of steenkoolcentrales, stil te leggen.

Of neem de waterkrachtenergie in de Alpen. Zodra de sneeuw begint te smelten, vanaf maart of april, stijgt de productie van elektriciteit uit waterkracht, soms wel tot 40 procent. Gevolg? De energie is er goedkoper in de lente – of hoe het smelten van de sneeuw ook zijn impact heeft op onze elektriciteitsproductie.

Als de weerman fout zit …

Het weer voorspellen is niet gemakkelijk. Energiemarktanalisten gebruiken grafieken, diagrammen, tabellen, kaarten, statistieken en andere wetenschappelijke studies. Op basis van al die modellen maken ze weersvoorspellingen voor vijf dagen.

Voor dag één tot vier zijn die voorspellingen meestal vrij nauwkeurig. Vanaf vijf dagen wordt het moeilijker. Dan spreken de modellen elkaar wel eens tegen. In de winter van 2009 voorspelden de weerberichten bijvoorbeeld een koudegolf in Europa. Gevolg? De marktprijs voor elektriciteit steeg in Frankrijk in één dag met 4 euro, want traders hadden gas gekocht om de extra vraag naar elektriciteit op te vangen. Maar later veranderden de weersvoorspellingen. Gevolg? De markt zat opgescheept met te grote gasvolumes. De gasprijs zakte met meer dan 10 euro en de elektriciteitsprijs volgde met een daling van 18 euro.

Informatieoverdracht tussen analisten en traders

De analisten die zich over het weer buigen maken meestal integraal deel uit van de Tradingcel. Ze stellen elke ochtend de grote tendensen in de weersverwachtingen van die week voor. Op basis daarvan updaten traders hun aan- en verkoopstrategie. Het gaat dus echt om een continue informatiestroom, die de Tradingcel in staat stelt om de best mogelijke voorspellingen te doen. Niet alleen over weer, maar ook over het gedrag van de energiemarkten en -prijzen.

Gevolg voor u? De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol in de energieprijs die uw bedrijf betaalt. Daarom is het belangrijk om de weersvoorspellingen, net als de andere factoren die de prijs bepalen, van dichtbij te volgen. Zo hebt u alle kennis om uw energieprijs te optimaliseren.

Meer weten over de factoren die de prijs van uw energie bepalen?

In de online gratis nieuwsbrief Energy Market News vindt u informatie over de voorbije week op de energiemarkten, een analyse van de energieprijzen en tips om uw energiekosten te optimaliseren.