3 redenen waarom de energieprijzen stijgen

De situatie op de energiemarkt is ongezien. Er heerst een hoge volatiliteit en de gas- en elektriciteitsprijzen waren nog nooit zo hoog. Hoe komt dat? We tonen u de 3 belangrijkste redenen. Zo begrijpt u wat er vandaag op de energiemarkt gebeurt.

22/10/2021 -
Emilie K.
Marketing expert Commodity

Hoge energieprijzen: 3 redenen

1. Economisch herstel

De economie zwengelt in 2021 opnieuw aan. Er wordt meer energie verbruikt en wereldwijd stijgt ook de vraag naar energie.

2. Gasvoorraad onder druk

Door een koude lente en een lage aanvoer van gas, zijn de gasvoorraden in Europa historisch laag bij de start van de koudere seizoenen wanneer de vraag zal toenemen. Dat heeft een impact op de gasprijzen maar ook de elektriciteitsprijzen. Want elektriciteit wordt deels geproduceerd op basis van gas.

3. Recordprijs voor CO2-emissierechten

De prijzen van de uitstootrechten, of EUA’s, zijn meer dan verdubbeld sinds het begin van het jaar. Hiervoor zijn verschillende redenen: een groeiende economische activiteit doet de vraag naar deze EUA’s stijgen terwijl het aanbod niet mee stijgt. De prijzen volgden mee de stijgende financiële markten en de stijging van gas- en kolenprijzen. De vraag naar CO2-emissierechten hangt immers ook af van de wijze waarop de elektriciteit wordt geproduceerd – steenkool of gas.

Gasprijzen: historisch hoog

Er zijn grote zorgen over de gasvoorraden: de reserves liggen onder het niveau van de afgelopen 5 jaar.

Enerzijds was de vraag naar gas hoog door de koude winter en lente, en een grote vraag voor elektriciteitsproductie. Anderzijds was de aanvoer laag. Eerst en vooral het LNG-aanbod door hoge prijzen in Azië waardoor we minder LNG-schepen in Europa zagen toekomen. Daarbovenop is er een onzekere aanvoer uit Rusland. De markt is erg nerveus en wacht op een teken van extra aanbod nu de winter voor de deur staat. Het resultaat? Historisch hoge gasprijzen.

 

Elektriciteitsprijzen volgen gas- en CO2-emissieprijzen

 

De elektriciteitsprijzen hebben de gasprijzen gevolgd, want gas wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Ook de steenkoolprijzen hebben nieuwe hoogtepunten bereikt. Dat komt door een toenemende vraag, bijvoorbeeld uit China, en omdat het aanbod aan steenkool schaars is. 

Steenkool wordt in Duitsland bovendien voor een stuk gebruikt voor energieopwekking. Dat heeft de Europese elektriciteitsprijzen doen stijgen.

En dan zijn er nog de CO2-emissieprijzen. Zij stegen onder meer door de verminderde beschikbaarheid van certificaten en ook het gebruik van steenkool voor energieopwekking. Ook dit heeft gevolgen voor de elektriciteitsprijzen.

Maar als het een troost mag wezen: in België is elektriciteit nog steeds goedkoper dan in onze West-Europese buurlanden, dankzij een goede beschikbaarheid van onze kerncentrales.

Hier vindt u een handige terugblik over hoe energiemarkten in de zomer van 2021 evolueerden.

Wilt u de volatiele energiemarkt voortaan op de voet volgen? Ontvang gratis de recentste analyse van de gas- en elektriciteitsmarkten. Zo neemt u altijd een geïnformeerde beslissing als u energie aankoopt.