Terugblik op 2017, vooruitblik op 2018

Hoe zicht krijgen op de evolutie van de energieprijzen in 2018? Dat kan op twee manieren: met vogelpik, heel eenvoudig maar hoogst onbetrouwbaar. Of 2017 analyseren met ons ebook om beter vooruit te lopen op 2018.

12/02/2018 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

Met dit e-boek krijgt u een klare kijk, zonder kristallen bol. Een analyse van alle economische, politieke, internationale en ecologische wisselwerkingen die de prijsvorming van energie voor uw onderneming beïnvloeden.

We kunnen de situatie in drie woorden samenvatten: het domino-effect. De verkiezing van Donald Trump beïnvloedt samen met andere factoren de hoeveelheden geproduceerde olie (die op haar beurt bepalend is voor de energieprijs), de economische activiteit en de wisselkoers van de dollar tegenover de euro. Aan onze kant van de Atlantische Oceaan heeft onder meer het Eurosceptische klimaat een weerslag op de verhouding tussen de twee munten. Aangezien de olieprijs in dollar uitgedrukt is, heeft de wisselkoers snel een impact op de prijs die de Europeanen voor het vat olie betalen. En dan is er nog de speculatie over het akkoord over de productieniveaus tussen de leden en niet-leden van de OPEC.

De onderhandelingen over de brexit beïnvloeden de wisselkoers tussen het pond sterling en de euro en, als neveneffect, de in £ uitgedrukte gasprijs. Voor we weten hoe de beschikbare middelen voor de energieproductie worden verdeeld, moet er duidelijkheid komen over onder meer het energiebeleid van Frankrijk (wel of nog geen sluiting van centrales?) en van Duitsland.

Op het vlak van het klimaat oefenen slechte weersomstandigheden of temperaturen die boven of onder de normen van het seizoen schommelen eveneens druk uit op het energieverbruik en dus op de prijzen. Tel daar het herstel van de economische groei bij, en we krijgen een cocktail die de prijzen heel het jaar lang dooreenschudt en ze globaal doet stijgen. Deze trend houdt al twee jaar aan, gelukkig gematigd door de groeiende beschikbaarheid van hernieuwbare energie.

Wat moeten we voor 2018 verwachten?

Ook in 2018 zullen verschillende factoren de energieprijs voor uw onderneming direct of indirect beïnvloeden: het toekomstige Amerikaanse beleid, de voorwaarden van de brexit, de prijs van het schaliegas, het al dan niet voortbestaan van het akkoord tussen de olielanden over de productieniveaus. De prijs van elke energiebron hangt af van de beschikbaarheid van alle andere bronnen: de concurrentie tussen gas en steenkool als brandstof voor de elektriciteitsproductie en het toenemende verbruik van steenkool in de Aziatische landen zijn eveneens indicatoren om goed in de gaten te houden. Dat effect van communicerende vaten kan de markten soms onder stroom zetten – verontschuldig de woordspeling! Verder zijn er de Duitse en de Franse onbekenden: de kernuitstap (aangekondigd voor ten vroegste 2029…) en de ecologische transitie in Duitsland, die waarschijnlijk te ambitieus lijkt. Kortom, vergeet de kristallen bol, wij waken over u…

 

Download onze e-book hier !