Uw energieprijs: neem de juiste beslissing op het juiste moment

Wanneer koopt u voor welke prijs energie voor uw bedrijf? Jürgen Sanders, marktexpert bij ENGIE, bespreekt tijdens zijn webinar de complexe evolutie van energieprijzen. Hij toont u hoe u opportuniteiten op de energiemarkt kunt detecteren.

22/01/2017 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

Door een complex samenspel van allerhande factoren fluctueert de elektriciteitsprijs vandaag ongelooflijk snel en onregelmatig. En dat geldt net zo goed voor de prijs voor aardgas, olie, steenkool en zelfs emissierechten. Dat alles heeft, direct of indirect, een impact op uw energiefactuur. De aankoop van energie is een bijzonder ingewikkeld vraagstuk geworden voor een bedrijf. Wanneer koopt u het best elektriciteit? Tegen welke prijs? En welk contract past het beste bij het profiel van uw bedrijf?

Jürgen Sanders werkt als sales trader bij ENGIE Global Markets in Brussel. Met een team van acht marktanalisten volgt hij dagelijks de Europese energiemarkt op. Zijn taak? De link leggen tussen energiemarkten en grote gebruikers. ‘We schatten voortdurend de risico’s in van de evoluties op de energiemarkt’, legt Jürgen uit. ‘In principe voor heel Europa, al ligt onze focus op de Benelux en Frankrijk.’ Op vraag van ENGIE geeft Jürgen Sanders tijdens exclusieve webinars toelichting over de energiemarkt en het Belgische energielandschap.

Trump, ECB, Brexit, … en het gevolg voor uw energiefactuur

De uiteindelijke marktprijs van energie gedraagt zich bij momenten uiterst volatiel door allerlei externe factoren. En die externe factoren hangen ook nog eens sterk met elkaar samen, benadrukt Jürgen. ‘Wereldwijde politieke beslissingen hebben een grote impact op de brandstofprijzen. Neem nu de verkiezing van Donald Trump en diens verwachte beleid rond de koolmijnen in de VS. Dat zal een gevolg hebben voor de prijs van steenkool. Of denk aan de onlusten in Venezuela, de aanslagen op pijplijnen in Nigeria, enzovoort.’

Minder zichtbaar is het effect van belangrijke economische of politieke verschuivingen. Denk aan de Brexit, of de eerste productiebeperkingen tussen olieproducerende landen in acht jaar. ‘Daar leest iedereen wel iets over in de pers. Maar als marktanalisten moeten wij het effect van die verschuivingen op de energiemarkt analyseren en duidelijk maken.’ Een voorbeeld? ‘Aardgas wordt voornamelijk in Britse pond verhandeld. Voor bedrijven op het continent zal de Brexit hierdoor een impact hebben op de aardgasprijs.’

Advies voor het juiste clickmoment

Een andere taak van het team van Jürgen Sanders: ondernemingen adviseren over het optimaliseren van hun energieprijs. ‘We laten bedrijven ontdekken wat voor hen de beste clickstrategie is’, aldus Jürgen. ‘En met clicken bedoelen we: de juiste beslissing op het juiste tijdstip nemen. Welke specifieke clickstrategie een bedrijf moet volgen? Dat hangt af van de aard van het bedrijf, en of dat sterk marktgeoriënteerd of eerder budgetgedreven is.’

Exclusieve analyse uit de tradingroom

Op vraag van ENGIE adviseert Jürgen Sanders over de internationale energiemarkt en het Belgische energielandschap. Tijdens een reeks exclusieve webinars geeft hij bijzondere aandacht aan de belangrijkste factoren die de prijszetting beïnvloeden. Na de uiteenzetting kunt u hem via een chatbox uw vragen stellen.

Op donderdag 21 september bespreekt Jürgen de hoogtepunten van dit zomer en hun invloed op de energieprijzen. Voorts verneemt u meer over de verwachte ontwikkelingen.

Op zoek naar informatie over de energiestrategie voor uw bedrijf? Schrijf u hier gratis in voor het webinar van marktexpert Jürgen Sanders op 21 september.

Bekijk de opname van de webinar van 04 mei

De hoogtepunten van begin dit jaar en hun invloed ervan op de energieprijzen worden toegelicht. Verder verneemt u meer over de verwachte ontwikkelingen voor 2017.