Wat houdt demand response in?

Uw verbruik verminderen, uw ecologische voetafdruk verkleinen en een vergoeding krijgen? Demand Response biedt u deze drie voordelen.

19/01/2016 -
Damien G.
Marketing expert Reliable installations

De energietransitie en de toenemende integratie van hernieuwbare energie in de Europese elektriciteitsproductie veranderen het energielandschap. Deze evolutie vergt een nieuwe aanpak van de productie- en verbruiksdynamiek. Dit is een grote uitdaging want we moeten efficiënte en duurzame alternatieven vinden en de consument centraal stellen in onze prioriteiten.

Een nieuw paradigma

Sinds de energietransitie volstaat de traditionele aanpak van de balancering op het elektriciteitsnet niet langer.

Om vraag en aanbod altijd in evenwicht te houden – en omdat we nog geen elektriciteit kunnen opslaan – moeten we de productie voortdurend aanpassen aan de schommelingen in het verbruik. Dat kan bijkomende centrales vergen om de verbruikspieken op te vangen. Door de vereisten van de energietransitie en het groeiende aandeel van de hernieuwbare energie heeft de elektriciteitsproductie zich aan een nieuwe realiteit moeten aanpassen.

Groene uitdaging van het net

Groene energie krijgt prioritaire toegang tot het distributienet, maar de productie is intermitterend omdat ze onder andere afhangt van de wind, de zon en de wolkenbedekking. Deze vele parameters zijn moeilijk te meten met constante precisie. Bijgevolg zijn de flexibiliteit en reactiviteit van de productiemiddelen van essentieel belang geworden om het risico op over- of onderproductie te vermijden: we moeten een deel van de capaciteit heel snel kunnen opstarten en onderbreken.

Het gebruik van back-upcentrales mag echter niet het enige alternatief blijven wegens hun soms niet te verwaarlozen milieu-impact en hun kostprijs, die de elektriciteitsfactuur van de consument kan verhogen.

We moeten dus de dynamiek van vraag en aanbod aanpassen en groene en zuinige alternatieven ontwikkelen. Demand Response voldoet volledig aan de nieuwe vereisten.

Een bron van inkomsten

Demand Response (DR) bestaat al lang in de geïntegreerde elektriciteitssystemen, maar was tot voor kort niet van toepassing op alle industriële klanten. De technologie was niet genoeg geavanceerd om een echte rentabiliteit te garanderen. Technologieën zoals computergebaseerde, geautomatiseerde en op afstand activeerbare systemen en de evolutie van de marktmechanismen hebben een heel nieuwe dimensie aan Demand Response gegeven voor een grote groep industriële klanten.

 

Hoe wijzigt Demand Response uw verbruikspatroon?

Eerst en vooral moeten we bepalen welke processen in uw bedrijf gedurende bepaalde periodes flexibel zijn op het vlak van de energiebehoeften.

Nadat we samen hebben uitgezocht welk deel van uw verbruik u (gedeeltelijk) kunt verminderen, met andere woorden uw ‘flexibiliteit’, kunt u dit deel in vastgelegde periodes opnieuw in het net injecteren. Zo maakt u van uw flexibiliteit een bron van inkomsten en handelt u milieubewust.

En dat zijn niet de enige voordelen. Dankzij Demand Response kan onze relatie verder evolueren dan een gewone relatie tussen klant en leverancier, die zich elk op een ander uiteinde van de energieketen bevinden.

We worden key partners in energie-efficiëntie. U zult geen consument meer zijn, maar een ‘prosument’, en u zult uw behoeften in prestaties omzetten.

Uw verbruikspatroon wijzigen, een garantie op meervoudig succes

De Groep ENGIE wil Europees marktleider in de energietransitie worden. ENGIE focust zijn onderzoek en innovatie op energiebronnen die geen of heel weinig broeikasgassen uitstoten en op de vermindering van het energieverbruik. Daarom ontwikkelt de Groep uitdrukkelijk oplossingen die gericht zijn op de consument en energie-efficiëntiediensten.

Demand Response, of het verminderen van het elektriciteitsverbruik, is één ervan. We helpen onze klanten hun verbruikspatroon veranderen met een financiële vergoeding.