De toekomst op de EV-markt: de kleine elektrische stadswagens

Wat brengt de toekomst voor de elektrische stadswagen? Een overzicht van alle (toekomstige) modellen op de Belgische markt.

16/02/2017 -
Anonymous

Citroën / Peugeot

De Franse PSA groep hield het voorlopig bij twee kleine elektrische stadswagentjes. De Citroën Zero en de Peugeot Ion. Dit jaar werd de elektrische Citroën Mehari gelanceerd, een ‘fun car’ vooral geschikt om mee rond te rijden op zonnige stranden en vakantieresorts.
Onlangs ontvouwden de Fransen hun nieuwe plannen en daarin is zoals verwacht plaats voor elektrische wagens.  Peugeot, DS en Citroën beloven maar liefst 11 nieuwe modellen. Die mogen we verwachten tussen 2019 en 2021. Heel opmerkelijk: er wordt een rijbereik van 450 km beloofd.

Fiat

De grote baas van Fiat stond lang afkerig tegenover elektrische wagens. In de VS is er wel al een elektrische versie van de Fiat 500 verkrijgbaar. Maar volgens de laatste berichten overweegt Fiat nu toch een volledige elektrische line-up, ook voor Europa, met o.m. de sportwagen Maserati Alfieri en een compacte stadsauto. Lancering is voorzien In 2019.

Mahindra

Deze industriële gigant uit India maakt niet alleen auto’s (Mahindra, Ssangyong, Pininfarina) maar is ook actief in de technologiesector. Een ideale combinatie als je de mobiliteit van de toekomst bekijkt. Mahindra beseft dat zelf ook en gaat een gamma elektrische wagens ontwikkelen uitgerust met ‘autonomous driving’ technologie.
Voorlopig is (in de UK) alleen de elektrische e2o verkrijgbaar. Over de timing van de lancering van eventuele nieuwe modellen is niks geweten, maar de geruchten gaan dat men met Pininfarina alvast werkt aan een elektrische ‘supercar’.

Ssangyong

(zie Mahindra)

Seat

Ook Seat zou volgens de geruchten zijn eerste stapjes op de markt van de elektrische wagens overwegen. Dat gebeurt onder het motto ‘Keep it simple’. Men zou daarvoor de Seat Marbella nieuw leven inblazen. Het elektrische stadswagentje zou een rijbereik van ongeveer 170 km hebben.

Smart

Smart gaat volledig over op elektrisch rijden en zal al zijn modellen in een elektrische versie aanbieden. Ook al gaat het maar om 3 modellen, toch heeft het dochterbedrijf van Daimler hiermee een wereldwijde primeur. Het eerste nieuwe Smart-model wordt dit jaar eerst op de Noord-Amerikaanse markt geïntroduceerd. In 2017 volgt de lancering in Europa.