Elektrisch rijden: 3 financiële troeven voor uw onderneming

Bij duurzame mobiliteit voor uw onderneming hoort ook elektrisch rijden. Maar is de aankoop van een elektrische wagen wel interessant? Laten we even de fiscale voordelen, het gebruik en de total cost of ownership onder de loep nemen.
Isabelle V.
17/09/2020 |

1. Fiscale voordelen

Vennootschappen en zelfstandigen genieten dezelfde belastingvoordelen. Beiden kunnen vanaf 2020 elektrische auto’s ook voor 100 procent fiscaal aftrekken.

Dat geldt voor de aankoop- of leasingprijs, het onderhoud, de banden en bijna alle andere gebruikskosten.

De elektriciteitsprijs van de laadbeurten kan voor een deel ingebracht worden als kost. Ook de geïndexeerde solidariteitsbijdrage (CO2-bijdrage) die werkgevers betalen voor werknemers met een firmawagen is bij elektrische auto’s beperkt tot het absolute minimum (27,24 euro per maand in 2020).

2. Gebruik en onderhoud

Biedt elektrisch rijden nog meer financiële voordelen? Jazeker. Het onderhoud van een elektrische auto is in veel opzichten minder intensief dan bij een diesel- of benzinewagen.

Bij een elektrische wagen hoeft u motorolie, oliefilters, luchtfilters, ontstekingskaarsen en aandrijfriemen nooit te vervangen. Want die zijn er niet. U bespaart ook op de vervanging van remblokken/schijven: een elektrisch voertuig remt voornamelijk op de motor.

Ook de koppeling, versnellingsbak of roetfilter hoeft u bij een elektrische wagen niet te vervangen. Want er zitten minder bewegende onderdelen in een elektrische motor. Die onderdelen zijn minder slijtagegevoelig dan bij een benzine- of dieselversie.

‘Tanken’ dan? Laten we een elektrische wagen nemen die 17 kWh per 100 kilometer verbruikt. En die thuis opgeladen wordt. Dat komt op een gesimuleerde elektriciteitsprijs van ongeveer 4 euro per 100 kilometer. Daarvoor koopt u vandaag net geen 3 liter benzine of diesel. Dat kan al tellen.

Bedrijven genieten doorgaans ook goedkopere elektriciteitstarieven. Dat maakt opladen nog voordeliger. Alleen wie onderweg een snellader kiest, betaalt wat meer per laadbeurt. Maar uw batterij laadt wel ultrasnel op.

3. Total Cost of Ownership (TCO)

Tot slot even kijken wat autorijden voor TCO betekent. Total cost of ownership is het totaalbedrag aan kosten voor het gebruik van een wagen gedurende de volledige gebruikscyclus: inclusief zaken als onderhoud, taksen, verzekeringen, banden, fiscale aftrekbaarheid, brandstof (elektriciteit t.o.v. benzine) enzovoort.

Dan zijn vennootschappen en zelfstandigen steeds vaker voordeliger af met een elektrisch voertuig. Benieuwd hoeveel dat verschil bedraagt? Deze handige website van de Vlaamse Overheid biedt een indicatieve simulatie, en vergelijkt milieuvriendelijke en conventionele wagens op het vlak van TCO.

Wilt u per e-mail informatie ontvangen over oplossingen voor groene mobiliteit, elektrische of aardgasvoertuigen? Meld u hier aan