Elektriciteit vergeten checken bij nieuwbouw of renovatie? Dit kan er gebeuren!

Dat u bij élk nieuw project of renovatie ook even de elektrische capaciteit moet laten controleren, lijkt misschien vanzelfsprekend.
Damien G.
15/11/2019 |

Maar in werkelijkheid komen we regelmatig in contact met bedrijven die aan elk klein detail denken en toch in alle drukte de elektriciteit over het hoofd zien. Dat is niet alleen onpraktisch en vervelend: het kost vooral handenvol tijd én geld. Enkele voorbeelden om het af te leren:

1. Hulp, mijn cabine ontploft!

Een bedrijf, dat een nieuwe activiteit aan het opstarten is, schuift de vernieuwingen aan hun verouderde hoogspanningscabine op de lange baan, menend dat het zo’n vaart wel niet zal lopen. Helaas is er enkele maanden later een ontploffing in de cabine, met desastreuze gevolgen. De productie ligt volledig stil.

Om zo veel mogelijk productieverlies te vermijden, moet de cabine in ijltempo worden vernieuwd. Maar er is niets gepland. Dat wil zeggen dat de materialen ook niet op voorraad zijn. In afwachting moet er dus een dieselnoodgroep worden opgesteld van 2000 kVA. Deze kost al snel 4 à 5000 euro per week, en verbruikt bovendien een paar 100 liter olie per dag. Dat kan tellen …

Ter vergelijking: als het bedrijf de cabine preventief had vernieuwd, zoals werd geadviseerd in de risicoanalyse, was het materiaal op voorhand besteld en kon alles keurig worden ingepland op een handig moment, zoals een verlofperiode. De vernieuwing had maar 4 dagen geduurd, zonder extra kosten …

2. Drie maanden vertraging voor nieuwe productielijn

Een bedrijf wil een nieuwe productielijn beginnen en koopt hiervoor een gloednieuwe machine. Alles is erop gericht om onmiddellijk aan de slag te gaan. Maar dan blijkt dat er een verzwaring van de elektriciteit nodig is om de machine te doen draaien … Door deze misrekening moet het bedrijf de opstart van de nieuwe productielijn met 3 maanden uitstellen.

3. Geldverlies door slechte planning bij renovatie

Bij bouwwerken moet een bedrijf een torenkraan aansluiten op de elektriciteit. Dat kan niet op laagspanning, en ze hebben geen hoogspanningscabine. Om snel te werken, bestellen ze een dieselgroep. Logisch, denkt u misschien? Allesbehalve. Want achteraf blijkt dat ze voor hun nieuwe gebouwen sowieso een hoogspanningscabine moeten installeren. Als ze deze analyse hadden gedaan voor de aanvang van de werken, hadden ze hun hoogspanningscabine op voorhand kunnen installeren en er hun torenkraan op aansluiten. Een fameuze besparing …

4. Winkelopening maanden uitgesteld door laattijdige afspraken met netbeheerder

Veel bedrijven onderschatten de termijn die nodig is om alle afspraken over een versterking van de elektriciteit te regelen met de netbeheerder. Dat neemt immers gemakkelijk verschillende maanden in beslag. In dit concreet geval moest een winkelopening maanden worden uitgesteld.

Conclusie

Is het nodig om bij elk project en bij elke renovatie de elektriciteitsinstallatie te laten checken? Het antwoord is volmondig ‘ja’. Bekijk het zo: waarom zou u het niét doen? U vermijdt onvoorziene omstandigheden en u kunt er potentieel veel tijd en geld mee besparen. Niet meer aarzelen dus, gewoon doen!