Hoge brandbeveiliging voor TUI’s Jetairport

In vliegtuighangars kan een vonk snel een ernstige brand veroorzaken. Er wordt dan ook niet gespot met veiligheidsnormen.

13/12/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

ENGIE Axima implementeerde hogebeschermingssystemen bij TUI België om de vloot en het personeel van ‘Jetairport’ te beschermen …

In de onderhoudsgebouwen voor de vliegtuigen worden onder andere veel oplosmiddelen gebruikt. Een kortsluiting is zo gebeurd. Een vonk kan resulteren in een drama. Daarom gelden er ook zeer strenge brandveiligheidsnormen.

In Jetairport, het complex dat naast een vliegtuighangar ook een kantoorruimte omvat voor de 800 medewerkers van TUI België, installeerde ENGIE Axima verschillende brandwerende en blusmiddelen.

550 detectoren en 3500 sprinklers

Vanwege de afmetingen van de hangar – 30 meter hoog en een oppervlakte met plaats voor 3 lijnvliegtuigen – waren de vereisten van dit project wel heel apart.

Om de risico´s te beperken, zijn er sensoren geplaatst die rook en vlammen op 3 verschillende hoogtes kunnen detecteren, zowel boven als onder de vleugels van geparkeerde vliegtuigen. Als er een beginnend brandje gedetecteerd wordt, treden de vaste schuimdiffusoren onmiddellijk in werking. In nauwelijks 3 minuten ligt de hele hal onder een 2 meter dikke schuimlaag.

550 elektronische branddetectoren dekken alle installaties van TUI´s Jetairport. Ongeveer 3500 sprinklers vullen de brandblusapparatuur aan.

Niet alleen de hangar maar ook de kantoren zijn beschermd

Om aan de behoeften van de installaties en aan de brandveiligheidsvoorschriften te voldoen, installeerde ENGIE Axima ook 12 Hi-Ex schuimgeneratoren met buitenluchtinlaat, 8 hydraulische alarmcentrales, 1 stortvloedalarmstation, 1 pompkamer uitgerust met 3 dieselpompen, 14 3IR vlammenmelders en 37 haspels.

De hangar geniet een hoge brandbeveiliging, maar ook de kantoren zijn uitgerust met een elektronisch branddetectiesysteem en een sprinklerinstallatie.

Brandveiligheid is niet het enige waarvoor ENGIE Axima instaat bij Jetairport van TUI België. Met het oog op een kleinere ecologische voetafdruk van het gebouw werd geopteerd voor een verwarmingssysteem op lagetemperatuur en een warmtekrachtkoppelingssysteem. Een koeling- en ventilatiesysteem op basis van klimaatplafonds bespaart ook energie en verbetert de kwaliteit van de werkomgeving.

En hoe staan de zaken ervoor in uw bedrijf? Is de brandveiligheid van uw gebouwen optimaal? Is uw personeel opgeleid in elektrische veiligheid? ENGIE organiseert opleidingen op maat van 1 of 2 dagen (BA4, BA5, hoogspanningsschakelen). Wij begeleiden u ook bij de implementatie van brandbeveiligingsoplossingen.