Transparante energieofferte en power quality bij Materne

Bij Materne is er nooit gebrek aan confituur! Maar problemen met power quality zorgden in het verleden wel al eens voor stilstanden. Gelukkig bestaan daar oplossingen voor.

24/09/2016 -
Kristof C.

Wist u dat één Belg op drie ’s ochtends “mmm, lekker!” denkt als hij Materne-confituur op zijn boterham smeert? Het was Edouard Materne die in 1888 Materne-Confilux oprichtte. Er werken nu 450 mensen in het bedrijf, dat meer dan 500.000 potten per dag produceert! Dat is een berg fruit! Op de winkelschappen vindt u van Materne niet alleen traditionele producten, maar ook innoverende, zoals So Fruit, te vinden in de versafdeling, en de nieuwkomer Fun, broodbeleg zonder stukjes. Materne realiseerde ook een opmerkelijke doorbraak op de markt van de gezonde snacks met zijn leuke flesjes “Fruit Pocket” en het levert een uitgebreide reeks 100% vers geperste fruitsappen. Gelegenheid genoeg om gezond te snoepen …

Interessante prijzen en een transparante offerte

Een bedrijf dat een half miljoen potten confituur per dag produceert, kan het zich niet veroorloven dat er in de fabriek in Floreffe iets zou mislopen. Daarom doet Materne-Confilux een beroep op ENGIE als elektriciteitsleverancier. Met een stroomverbruik van 13,8 miljoen kWh hoort het bedrijf trouwens helemaal thuis in de categorie van de “grootverbruikers”.

“ENGIE is voor ons een belangrijke partner, omdat zij ons een hele waaier aan producten en diensten leveren”, zegt Alain Van Der Veken, inkoopverantwoordelijke bij Materne-Confilux. “ Zij houden mij via verschillende kanalen goed op de hoogte van de evolutie van de energiemarkt, o.a. via de wekelijkse newsletter Energy Market News en interessante webinars. Hun accountmanager biedt mij  een duidelijke en transparante offerte, zonder addertjes onder het gras. Voor mij is dat belangrijk om de kosten goed te kunnen beheren.”

Power Quality Monitoring voor meer business continuity

ENGIE doet bij Materne-Confilux veel meer dan gewoon energie leveren. Overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 2012 voerde ENGIE begin dit jaar  een risicoanalyse uit van de hoogspanningscabines op het bedrijfsterrein in Floreffe, om na te gaan of ze aan alle voorschriften voldoen. Zo’n controle en analyse zorgt ervoor dat de veiligheid in de hoogspanningsinstallaties in kaart wordt gebracht. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar helpt ook om bewust te zijn van risico’s en deze zo veel mogelijk in te dijken. En er is nog meer.

In september 2015 ondervond Materne-Confilux dat er soms een spanningsval optrad in zijn elektriciteitsnet. Spanningsvariaties in het net van netbeheerder Ores waren daarvoor verantwoordelijk. Maar voor een bedrijf als Materne is zo’n spanningsval een drama, want de productie moet dan worden stilgelegd en alle machines heropgestart. Dit met aanzienlijke verliezen tot gevolg. Materne-Confilux ging bij ENGIE aankloppen voor een oplossing en om te garanderen dat de pot confituur op tijd in de winkelrekken ligt!

“Wij hebben toen een Power Quality Monitoring opgestart”, zegt Jean-Yves Echevin, Account Manager bij ENGIE . “Zo’n systeem bestudeert grondig de aard en de duur van een spanningsval. Met de resultaten van het onderzoek kan de klant dan naar de netbeheerder stappen. De windturbines in de buurt van de fabriek zouden de oorzaak zijn. Wij hebben in elk geval meteen de gevoeligheid van de transformatoren bij Materne-Confilux aangepast. Momenteel vindt er nog altijd monitoring plaats en het bedrijf krijgt per e-mail informatie over de diepte en de duur van elke vastgestelde spanningsval. Bovendien kan een klant, als hij de kwaliteit van de geleverde elektriciteit kent, extra voorwaarden aan zijn leveranciers opleggen als hij nieuwe machines koopt, zodat die bestand zijn tegen onregelmatigheden in de voeding. Dit is een waarborg voor maximale kwaliteit, betrouwbaarheid, efficiëntie en rentabiliteit voor de essentiële processen van bedrijven.”

Vroeger had Materne-Confilux vijf tot tien keer per dag af te rekenen met een spanningsval. Momenteel gaat het om één of twee keer per maand. Een wereld van verschil, dus!

Wilt u, net zoals Materne-Confilux, uw energie-uitgaven verminderen of een kwaliteitscontrole van uw installaties laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op via www.engie-electrabel.be/contactB2B of 02 336 79 20, zodat wij samen uw energieprojecten kunnen uitvoeren.