Geen plaats op het dak? Installeer een carport met zonnepanelen!

Indien bedrijven lokaal hun eigen energie willen produceren, zijn zonnepanelen nu veruit de beste keuze. Maar wat als … het gebouw of het dak er niet geschikt voor is? Een carport met zonnepanelen kan een oplossing zijn!

23/08/2017 -
Kristof C.

Uw bedrijf draagt het milieu een warm hart toe en het wil bovendien zijn energiefactuur verlagen. Het eerste wat dan bij u opkomt, is zonnepanelen laten installeren. Maar al snel blijkt dat het dak van uw gebouw daar helemaal niet geschikt voor is. Misschien is de structuur ervan niet stevig genoeg, bestaat het uit meerdere niveaus of is het pal op het noorden gericht … Allerlei obstakels kunnen de installatie onmogelijk maken, maar dat betekent niet dat alles verloren is! 

De voordelen van een carport met zonnepanelen

Bedrijven, overheidsdiensten en openbare gebouwen kunnen de verloren oppervlakte op ongeschikte daken vervangen door … grote carports met zonnepanelen! Zij hoeven alleen maar te beschikken over een parking in open lucht of een ongebruikt bedrijfsterrein.

Het systeem biedt veel voordelen. Het zorgt in de eerste plaats voor besparingen, op drie manieren. Om te beginnen doet de opgewekte elektriciteit die het bedrijf zelf verbruikt de energiefactuur dalen. Bovendien ontvangt het bedrijf groenestroomcertificaten. Als de carport ten slotte te veel elektriciteit produceert voor het eigen verbruik, kan die stroom op het net worden gezet, tegen een vergoeding.

In Wallonië bedraagt de terugverdientijd van zo’n installatie 8 tot 10 jaar. In Brussel is de terugverdientijd iets korter maar is het moeilijker om geschikte terreinen te vinden. In Vlaanderen komen we op een iets langere terugverdientijd gezien het subsidiemechanisme daar minder gunstig is dan in de andere twee regio’s.

Biedt zo’n carport met zonnepanelen nog meer voordelen? Hij beschermt uiteraard de voertuigen die eronder staan tegen slecht weer of de zon. Daar staat wel tegenover dat de investering in een carport wat duurder uitvalt in vergelijking met zonnepanelen op het dak. De funderingen en structuur van de carport verhogen de prijs gemiddeld met 15%. Ook goed om te weten is dat u voor een carport met zonnepanelen een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, net zoals bij een installatie op de grond trouwens.

De ULg heeft de stap gezet!

ULg carport met zonnepanelen – fasen

De populariteit van carports met zonnepanelen stijgt snel. Ook de Université de Liège (ULg) heeft er onlangs voor gekozen. Alain Pletschette, Business Development Manager bij Fabricom Solar Technics getuigt:

“De gebouwen van de ULg leenden zich helemaal niet voor de installatie van zonnepanelen en dus hebben mijn collega’s van ENGIE Cofely meteen hun oog laten vallen op de talrijke parkeerterreinen van de campus. Eén van de parkings strekt zich uit over twee verdiepingen. De bovenste is een grote betonvloer in open lucht, waarop wij een gigantische carport met zonnepanelen hebben opgesteld. Niet minder dan 1 748 zonnepanelen rusten er op een speciale structuur. Het totale vermogen bedraagt 466 kWp. In optimale omstandigheden – onder een hoek van 30° op het zuiden gerichte panelen – stemt 1 kWp overeen met een productie van 850 kWh per jaar (Nvdr: een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt 3 500 kWh/jaar). Het gaat dus om een heel grote installatie.” 

Een carport die ook elektrische wagens oplaadt

Een carport met zonnepanelen biedt nog meer voordelen … Hij doet bijvoorbeeld ook dienst als laadstation voor elektrische voertuigen, die steeds vaker deel uitmaken van bedrijfsvloten.

Vorig jaar werd een carport met zonnepanelen van dit type in gebruik genomen bij Living Tomorrow in Vilvoorde. Het is de eerste dergelijke installatie in België. De carport biedt plaats aan twee auto’s (maar uitbreiding is mogelijk) en laadt op een half uur de autobatterijen op. De energie van de zonnepanelen wordt in het net geïnjecteerd en bij het opladen neemt de elektrische auto stroom af van het net via de laadpaal. 

Stroom tanken aan de supermarkt

Vooral bedrijfsterreinen en openbare gebouwen lenen zich goed voor de installatie van carports met zonnepanelen, maar er is nog een andere sector die belangstelling toont: de supermarkten.

“In het zuiden van Frankrijk vind je dergelijke carports al bij veel winkelketens”, zegt Alain Pletschette. “Die produceren niet alleen groene stroom voor de winkels: klanten kunnen er ook hun elektrische auto opladen. De carports bieden ook beschutting aan de fietsen en scooters van de winkelende klanten.”

 

Uw bedrijf ook laten profiteren van zonne-energie? Ontdek onze oplossingen op maat.