Solar roadways: een wegdek van zonnecellen

Franse ingenieurs hebben zopas de eerste weg aangelegd die is bekleed met zonnecellen. Eén kilometer volstaat om de straatverlichting van een stad met 5 000 inwoners van stroom te voorzien! De wegbekleding kreeg de toepasselijke codenaam Wattway.

17/11/2015 -
Kristof C.

Franse ingenieurs hebben zopas de eerste weg aangelegd die is bekleed met zonnecellen. Eén kilometer volstaat om de straatverlichting van een stad met 5 000 inwoners van stroom te voorzien! De wegbekleding kreeg de toepasselijke codenaam Wattway.

Het is eindelijk zover: na vijf jaar onderzoek brengt het Franse bedrijf Colas, een dochter van bouwreus Bouygues, in januari Wattway op de markt. Dit wegdek bestaat uit zonnecellen en is een wereldwijde primeur.

Stroom voor openbare verlichting en nog veel meer

De Wattway-tegels worden op het asfalt van bestaande wegen gekleefd. Elke tegel bevat een zonnecel van 15 cm breed en is bedekt met een substraat dat bestand is tegen de zwaarste vrachtwagens. Twee patenten beschermen dit huzarenstukje van Colas.

Wattway zal stroom leveren voor de openbare verlichting, parkings, wegmarkeringen en zelfs dorpen! Het Franse milieuagentschap ADEME berekende dat 1 km met Wattway-tegels beklede weg voldoende elektriciteit levert voor de straatverlichting van een stad met 5 000 inwoners. Bestuurders kunnen dankzij Wattway zelfs hun elektrische auto opladen via inductie: 100 m² is goed voor 100 000 km per jaar.

In een interview op de site ‘Les Echos’ gaat de CEO van Colas zelfs nog een stap verder: “Bekleed een kwart van de Franse wegen met Wattways en Frankrijk is energieonafhankelijk.”

Slimme straatstenen met zonnetechnologie!

In de VS buigen onderzoekers zich over een gelijkaardig project. Maar hun straatstenen moeten niet alleen elektriciteit leveren voor de omliggende woningen en de batterijen van rijdende elektrische wagens, ze moeten ook slim zijn …

In de winter zou je van op afstand verwarmingselementen in de stenen kunnen aanzetten om ijs en sneeuw te laten smelten. Ingebouwde ledlampen en sensoren zouden de wegen ook enkel verlichten wanneer er verkeer is. Met de leds zou je bovendien verkeersinformatie (files, snelheidsbeperkingen, …) rechtstreeks op de weg kunnen tonen. Van slimme technologie gesproken …

De Amerikaanse overheid trok 1 miljoen dollar uit voor dit Solar Roadways-project. Momenteel bedekken de stenen de oprit naar de garage van de onderzoekers en leveren ze 3 600 W elektriciteit.