Internet of Things in uw business model? 5 redenen waarom.

Internet of Things (IoT) is een buzzword. Maar hoe kunt u vanuit een bestaand business model nu IoT incorporeren? Welke mogelijkheden zijn er? We vatten dit samen in vijf handige tips.

24/10/2016 -
Kristof C.

1) Het netwerk is vandaag operationeel: just do it!

Veel bedrijven zien IoT nog als ver van hun bed en een toekomstscenario. Ten onrechte! Vandaag al zijn de netwerken actief in België. Zo biedt ENGIEM2M, operator van de Sigfox-technologie in België, al een grote dekking in België. Daarnaast is de technologie van Sigfox reeds in 23 andere landen actief. U kunt de actuele status van het Sigfox netwerk over de hele wereld hier controleren.

2) Kleine boodschappen die het verschil maken

IoT opent de mogelijkheid om objecten die vroeger “te duur” waren om te laten communiceren nu toch te verbinden en intelligent te maken. Typische voorbeelden van waarvoor IoT geschikt is: alerting, verzending van status, verzending van een meterindex, track & trace.

Enkele voorbeelden die vandaag al operationeel zijn?

Wilt u als servicebedrijf een overzicht houden van de status van de rookdetectoren bij uw klanten, en dit zonder ingewikkelde installatie, kabels? Smokeo werd recent gelanceerd op basis van Sigfox-technologie.
Als building manager wilt u graag zo veel mogelijk informatie over uw gebouw aan een zo laag mogelijke kost: Sens’It is een nieuw klein aparaat dat beweging, geluid, temperatuur en nog veel meer kan meten… Getuige hiervan dit filmpje van op het hoofdkwartier van Sigfox.

3) Het grote voordeel: low power, long area, plug&play. Dat scheelt een pak in service en maintenance!

Veelgestelde vraag: waarom hebben we naast Wifi, 4G (en binnenkort zelfs 5G) nog een andere technologie nodig? Veel heeft te maken met twee eigenschappen die IoT technologie ons via SigFox kan bieden: met zo weinig mogelijk stroom een zo groot mogelijke afstand overbruggen. Zo kunnen de toestellen met IoT tot meer dan vijf jaar werken op een set batterijen zonder problemen met pairing, configuratie met wifi-netwerken,… Daarnaast worden de boodschappen die worden verzonden tot kilometers ver opgevangen door één base station.

4) Uw competitieve voordeel: lage prijs van communicatie

Niet alleen is er weinig energie nodig, wat een pak scheelt in servicekosten, maar de communicatie op zich kost ook weinig. Zo variëren abonnementskosten naargelang van het aantal boodschappen per maand van 6 tot 14 EUR… per jaar! Bovendien is het netwerk van Sigfox een internationaal netwerk zonder roamingkosten. Elk product dat u in België maakt en activeert kan daarna in de ons omringende landen worden gebruikt. Dit zonder aanpassingen, zonder extra kosten!

5) Productontwikkeling is volop aan de gang: bijblijven is de boodschap!

De technologie bestaat vandaag en tal van bedrijven zijn bezig om het te implementeren. Zo kondigde Water-link onlangs aan dat zij samen met ENGIE Fabricom en Hydroko een slimme watermeter zullen uitrollen in Antwerpen. Zij helpen om Water-link op een efficiënte manier inzicht te geven in het verbruik van de klanten, sneller lekken te detecteren en dus sneller te kunnen tussenkomen.


Ziet u ook het potentieel van Internet of Things voor uw onderneming en wilt u de mogelijkheden verder verkennen? Onze mensen helpen u graag verder met uw idee.