Is lifi het perfecte broertje van wifi?

Beeld u zich even in: u wandelt door een groot openbaar gebouw, het station van Parijs bijvoorbeeld. Via uw smartphone krijgt u toegang tot razendsnel, superveilig internet. En u krijgt er meteen heel veel data bij. Waar gaat het over?
Isabelle V.
30/07/2019 |

Een nieuwe, efficiënte wifi-verbinding? Nee hoor, zeker niet. We hebben het over een nieuw soort internetaansluiting die de markt aan het veroveren is. Hoog tijd om uw … ledlicht op te steken!

Li-wat?

LIFI staat voor ‘Light Fidelity’. Het gaat om een snelle en draadloze communicatietechnologie die zichtbaar licht in plaats van radiogolven gebruikt. De communicatie verloopt via ledlampen die zijn uitgerust met een adapter. De lampen versturen gegevens van en naar een apparaat (computer, tablet of smartphone) door razendsnel te knipperen, tot 1 miljoen keer per seconde: zo snel dat ons menselijke oog het niet kan zien. Het apparaat in kwestie is uitgerust met een detector of zender die in het licht wordt gehouden. De lamp werkt simpelweg via het bestaande elektriciteitsnet waarvan de toegestuurde informatie wordt omgezet in lichtsignalen.

Er zijn twee soorten lifi: met laag en met hoog debiet. Met de eerste soort kan je alleen data ontvangen; met de tweede heb je internettoegang.

“Lifi of Light Fidelity is een draadloos tweerichtingscommunicatienetwerk dat data tegen hoge snelheid kan versturen via ledverlichting – als netwerk of standalone.”

Waarom wifi versterking kan gebruiken

Om data te verzenden maakt wifi gebruik van radiogolven die elektromagnetische straling veroorzaken. Maar dit systeem botst nu op zijn beperkingen omdat de vraag naar draadloze gegevensoverdracht gestaag blijft stijgen en er almaar meer apparaten worden aangesloten op het internet, zodat de bandbreedte niet langer volstaat. Zo zijn er tegenwoordig ook veel wifinetwerken die elkaar verstoren en de snelheid naar omlaag brengen.

Lifi daarentegen maakt gebruikt van het lichtspectrum. Dat is 10.000 keer groter dan het radiofrequentiespectrum of de radiogolven die wifi gebruikt, en hierdoor biedt lifi voldoende ruimte voor nieuwe datatransmissiekanalen. Bovendien kan lifi voor internettoegang zorgen op plaatsen waar draadloze radiogolven niet zijn toegestaan, zoals in ziekenhuizen en op vliegtuigen.

“Lifi kan voor internettoegang zorgen op plaatsen waar draadloze radiogolven niet zijn toegestaan, zoals in ziekenhuizen en op vliegtuigen.”

Kosteneffectief, ultraveilig en supersnel: wat wilt u nog meer?

Het gebruik van lifi heeft een groot aantal voordelen voor bedrijven. Lifisystemen zijn betrouwbaar en kosteneffectief. U kunt niet zonder verlichting: het is dus handig dat u deze lichten – waarvoor u sowieso betaalt – ook kunt gebruiken voor uw lifinetwerk. Bovendien moeten er geen extra kabels worden getrokken, wat de kosten ook drukt. Een ander punt is de veiligheid: extra gevoelige bedrijfsinformatie kan binnen gebouwen heel veilig worden verstuurd. Lifi kan data via het licht naar mobiele apparaten verzenden door de snelheid van de verspreiding van het ledlicht te reguleren. Hierdoor kunnen gegevens niet worden onderschept wanneer men zich niet in het lichtspectrum bevindt. Verder veroorzaken lifisystemen, zoals al vermeld, geen verstoringen in omgevingen waar elektromagnetische interferentie een probleem is. Dat betekent bijvoorbeeld dat lifi in ziekenhuizen veilig kan worden gebruikt om medische apparatuur met een netwerk te verbinden. Lifi garandeert ook de nodige veiligheid in de industrie, rusthuizen en kerncentrales.

Ook voor de gezondheid bent u met lifi beter af: in tegenstelling tot wifistraling, die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid en zich in een straal tot 100 meter rond de hotspot kan verspreiden, maakt lifi enkel gebruik van zichtbaar licht. Dat betekent dat er geen elektromagnetische golven zijn zoals bij wifi en bovendien beperkt zijn bereik zich tot het lichtspectrum van de ledlamp, namelijk zo’twere3 tot 5 meter. Dit is zeker voor scholen en crèches een extra troef: kinderen zijn immers vatbaarder voor de gevolgen van straling omdat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn.

Het grootste voordeel van lifisystemen is en blijft evenwel de beschikbare bandbreedte en de snelheid: lifi met hoge bandbreedte is, op basis van een bestaande installatie, nu al 15 tot 20% sneller dan 4G, 5G of klassieke breedbandwifi.

“Lifi met hoge bandbreedte is nu al 15 tot 20% sneller dan 5G.”

Interne geolokalisatie: de kers op de lifitaart

De grootste troef van lifi is zonder twijfel geolokalisatie binnen gebouwen. Er zijn eindeloos veel toepassingen te bedenken. Zo kan een retailer bijvoorbeeld lifi installeren in de ledverlichting van zijn winkel en lifireceptoren monteren in de handvaten van zijn winkelkarretjes. De data over het parcours dat het karretje aflegt, kunnen zo perfect worden verzameld om de winkelbeleving van de klant te verbeteren, bijvoorbeeld op basis van het boodschappenlijstje. Staat er iemand lang te treuzelen bij de wijnafdeling? Dan kan een winkelbediende een seintje krijgen dat een klant nood heeft aan advies. In een ziekenhuis kunnen bijvoorbeeld receptoren worden geïnstalleerd in de brancards: via een bijbehorende app ziet het personeel dan onmiddellijk tot op 10 cm waar ze zich precies bevinden. Ze hoeven niet langer te hollen door de eindeloze ziekenhuisgangen en tijd te verliezen … Musea, bibliotheken en stations kunnen op hun beurt gebruikmaken van lifi om hun klanten informatie op maat te bieden of bijvoorbeeld toepassingen voor slechtzienden te integreren.  Bedrijven kunnen op hun beurt de geolokalisatie gebruiken om te weten welke vergaderzalen bezet zijn.  Parkings kunnen aangeven waar er vrije plaatsen zijn. The sky – of in dit geval het licht – is the limit!

Wilt u lifi installeren in uw bedrijf? Contacteer uw accountmanager voor meer info.

Even concreet: op Lifi-wandeling in Marche-en-Famenne

Sinds kort is het eerste toeristische lifiproject van start gegaan in Marche-en-Famenne: de ‘City Glow’. Het gaat om een originele wandeling voor toeristen om de stad op een heel nieuwe manier te ontdekken. Meer dan een jaar werkten ENGIE en de stad Marche-en-Famenne samen om dit innovatieve project op de rails te krijgen. Voor Marche-en-Famenne was het een manier om de stad op de kaart te zetten als innovatieve ‘smart city’ en het culturele erfgoed te valoriseren. Een route van 2,5 kilometer langs 24 sculpturen en standbeelden, via een geconnecteerde tablet, die bezoekers bij de start van de wandeling kunnen uitlenen. Er zijn verschillende lifipunten geplaatst in het centrum, via lantarenpalen of bevestigd aan muren. De wandelaar die in de buurt van een standbeeld komt, krijgt toegang tot de multimediale inhoud wanneer hij zijn tablet onder het licht houdt.