Update over groenestroomcertificaten voor zonnepanelen in 2018

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren sterk gedaald, maar ook de overheidssteun voor deze installaties. Het plaatsen van een fotovoltaïsche installatie blijft dus voor veel bedrijven een aanzienlijke investering. Er zijn 3 factoren die het r

29/11/2017 -
Kristof C.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren sterk gedaald, maar ook de overheidssteun voor deze installaties. Het plaatsen van een fotovoltaïsche installatie blijft dus voor veel bedrijven een aanzienlijke investering.

Het financieel rendement van een installatie is de doorslaggevende factor voor vele bedrijven.

Er zijn 3 factoren die het rendement van een zonnepanelenproject bepalen:

  1. de prijs van de panelen
  2. de vermeden distributiekosten en andere lasten door de locale consumptie
  3. de groenestroomcertificaten

Het is die laatste factor die weldra verandert in Vlaanderen en Wallonië.

Vlaams Gewest

In Vlaanderen geldt sinds januari 2013 het volgende basisprincipe: wie investeert in een PV-installatie krijgt een jaarlijks rendement van 5 % op zijn investering, gespreid over een looptijd van 15 jaar. De waarde van een groenestroomcertificaat is steeds 93 euro. Hierdoor is het een stuk moeilijker om te berekenen hoeveel groenestroomcertificaten je krijgt. De ‘bandingfactor’, een soort correctiefactor die wijzigt in de tijd, is daarbij cruciaal. Halfjaarlijks worden de bandingfactoren door het Vlaams Energieagentschap (VEA) geactualiseerd. Hierbij worden zowel de investeringskosten (zoals aankoopprijs PV-installatie of keuringskost), vervangingskosten (vervanging omvormer) als de elektriciteitsprijs (eenheidsprijs elektriciteit + distributienetvergoeding) in rekening gebracht.

Het VEA kondigde de nieuwe bandingsfactoren aan voor 1/1/2018 maar de impact van de wijziging is relatief klein.

Een grotere verandering vanaf 1/4/2018 werd al aangekondigd maar nog niet officieel bevestigd: de opsplitsing van de categorieën 2 en 3 op basis van burgerparticipatie en de verkorting van de duurtijd van de steun van 15 naar 10 jaar, met een serieuze verhoging van de bandingsfactor.

Deze aanpassing werd reeds principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering en het is nu wachten op de finale goedkeuring en publicatie. Daarna zal VEA de definitieve bandingsfactoren bepalen en publiceren.

De categorieën 2 (10 – 250 kW) en 3 (250-750 kW) worden dus opgesplitst in telkens twee nieuwe categorieën:

Het rendement van projecten  in Vlaanderen stijgt hierdoor.
  • 2a en 3a : waarbij burgers kunnen participeren
  • 2b en 3b : zonder burgerparticipatie
Waals Gewest

 

 

In Wallonië heeft de CWAPE de volgende verlagingen aangekondigd:

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

 

 

Het Brussels Gewest kondigde voorlopig nog geen veranderingen aan, het regime blijft hier dus zeer gunstig.